Оркестърът на Класик ФМ радио открива „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ във Франкфурт

Елитният състав ще изнесе два концерта в престижната зала на Alte Oper в рамките на инициативата на Европейската централна банка и БНБ

2 октомври 2014 г., София
Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров ще изнесе тържествен концерт за откриването на фестивала „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ (EUROPEAN CULTURAL DAYS) във Франкфурт на Майн. Събитието се организира от Европейската централна банка (ECB) в сътрудничество с Българската народна банка. Инициативата „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ се провежда от 2003 година насам, като всяка година акцентът е поставен върху културата на различна страна от Европейския съюз.
На 15 октомври Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи българската музикална култура на една от най-престижните немски сцени за класическа музика – голямата зала на Alte Oper, Франкфурт. Солисти в концерта ще бъдат забележителното българско мецосопрано Надя Кръстева и брилянтният пианист Людмил Ангелов.
В програмата са включени емблематични творби от българската музикална класика – Рапсодия „Вардар“ и Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров, Ръченица из сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов, ария из операта „Момчил“ от Любомир Пипков, песента „Синеоката“ от Г. Златев-Черкин. Надя Кръстева ще изпълни и още няколко представителни арии от своя репертоар из оперите „Андре Шение“, „Адриана Лекуврьор“, „Кармен“ и оперетата „Прилепът“.
На 18 октомври Оркестърът на Класик ФМ радио ще изнесе втори концерт в рамките на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“, отново под диригентството на Григор Паликаров. Ще бъдат представени младите български таланти Елин Колев (цигулка), Лора Маркова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано). Събитието ще бъде в Mozartsaal на Alte Oper, Франкфурт. Двата концерта на оркестъра на Класик ФМ радио, както и два джаз-концерта, включени в програмата на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ през ноември, се организират от екипа на музикална агенция „Кантус Фирмус“, която през последните години осъществи някои от най-значимите събития с класическа музика в България, като концертите на Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Шломо Минц, Миша Майски, Гидон Кремер и др.
В рамките на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ вече повече от 10 години се представят разнообразни жанрове и форми от културния живот на съответната нация – класическа музика, танц, театър, литература, история и др., които стават част от най-интересните културни прояви във Франкфурт.
До момента в „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ са участвали Португалия (2003), Полша (2004), Унгария (2005), Австрия (2006), Гърция (2007), Европейски съюз (2008) Румъния (2009), Холандия (2010), Италия (2011), Франция (2012) и Латвия (2013). Тазгодишното издание, посветено на националната ни култура е под надслов „Пъстроцветната България“, и ще продължи до 12 декември. В програмата са включени още изяви на Детския хор на Българското национално радио, Столичния куклен театър, формация „Драгостин Фолк Национал“ с диригент Стефан Драгостинов, трупата на Нешка Робева със спектакъла „Мистерията Еньовден“, джаз музикантите Ангел Заберски, Васил Петров, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов, историческа лекция за тракийската цивилизация и много други събития.
Оркестърът на Класик ФМ радио, който през изминалия сезон изнесе няколко запомнящи се концерта, сред които изявите със световни артисти като Пинкас Цукерман, Енио Мориконе, а наскоро и с Андреа Бочели, вече започна подготовката си за значимото събитие в Германия. Софийската публика също ще има възможност да чуе програмата за откриването на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“. Концертът ще бъде представен и в София на 13 октомври в зала „България“ – ден преди заминаването на оркестъра за Германия. Билети за концерта в София: Ticketsbg.com

Още информация за „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ можете да откриете ТУК.

Харесайте „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ във Facebook.