“Европейски музикален фестивал” за петнадесети път представя в София стойностна класическа музика от Стария континент

Прочутият оркестър ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS и елитни музиканти от Испания, Австрия, Полша и Швейцария ще гостуват на форума

24 февруари, София
Музикална агенция „Кантус Фирмус“ представя петнадесетото издание на “ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ”, който ще се проведе в София от 25 март до 10 юни, като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. Фестивалът, който се утвърди като едно от най-реномираните музикални събития в столицата, се организира и със съдействието на Министерството на културата на Р. България и УниКредит Булбанк. Програмата тази година се състои от 15 събития и в нея ще вземат участие над 300 изпълнители от 10 страни. „Европейски музикален фестивал“ 2015 ще се проведе под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Откриването на фестивала е на 25 март с концерт на виртуозния цигулар Марио Хосен, наричан от пресата „превъплъщение на Паганини“. Заедно с ансамбъл „Софийски солисти“ и диригента Георги Патриков, Хосен ще изпълни забележителния цикъл на Астор Пиацола „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“.
Основен акцент в програмата на ЕМФ тази година е гостуването на елитния британски камерен ансамбъл ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS на 6 април в зала „България“. Оркестърът е еталон за изключително музикално майсторство и брилянтен звук. Сформиран през 1958 г. от легендарния английски диригент и цигулар Сър Невил Маринър, ансамбълът носи името на известната лондонска църква на площад „Трафалгар“, където представя първите си концерти. От няколко години музикален директор на състава е знаменитият американски цигулар Джошуа Бел. Със своите над 500 албума, „Академията“ е сред най-записваните оркестри в света. Оркестърът изпълнява музиката за култови филми като „Амадеус“, „Английският пациент“ и „Титаник“, с което печели множество награди. За българската публика прочутият състав ще свири творби от Дворжак, Елгар, Моцарт и Бритън.
Само ден след звездното британско гостуване – на 7 април във фестивала ще се изяви магнетичната българска цигуларка Мила Георгиева с цигулковия концерт на Йоханес Брамс. Изпълнението ще бъде с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на Лучано Ди Мартино.
В навечерието на Великденските празници ЕМФ представя величествения „Матеус Пасион“ от Йохан Себастиан Бах. Грандиозната почти 4-часова композиция за два хора, 5 солисти и оркестър ще бъде представена на 1 април в зала “България” от 19 ч. в съвместна продукция с фондация “Бахово общество в България”.
Друг интересен акцент от фестивала е клавирният рецитал на испанската пианистка Юдит Хауреги на 16 април, която гостува за първи път в България.
В проекта “Beltango Symphonico” на 5 юни в зала „България“ ще участват ансамбъл „Белтанго“ от Белград и AGВU Sofia Chamber Orchestra с диригент Бедрос Папазян, както и танцовата двойка Даниел Аранда (Аржентина) и Анатина Люк (Швейцария). Специално за събитието известният сръбски музикант Александър Николич (бандонеон) подготвя аранжименти на танга за квинтет и симфоничен оркестър.
И през тази година Европейският музикален фестивал ще даде възможност за изява на младите музиканти – на 29 април възпитаници на НМУ, лауреати на международни конкурси ще дебютират с Оркестъра на Класик ФМ радио, а на 11 май духовият квинтет „WINDART” от НМА ще представи програма от произведения на В. А. Моцарт, Ж. Бизе, М. Големинов, Ф. Фаркаш.
Сред имената на участниците във фестивала тази година са също Георги Черкин, Зорница Иларионова, Асен Танчев, Мария Илиева, Коцето Калки, Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов и др.
По традиция в рамките на „Европейски музикален фестивал“ ще се състои и церемонията „Златно перо“. По повод 24 Май, ден на славянската писменост и култура, ще бъдат отличени 24-ма изтъкнати български музиканти, артисти, писатели и художници.
Закриването на фестивала е на 10 юни с концерт на полското джаз-дуо Павел Томашевски, пиано & Войчех Мирчек, вокал.
Билети за концертите от „Европейски музикален фестивал“ 2015 са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.