ФЕНОВЕ НА РИЧАРД КЛАЙДЕРМАН ПРИСТИГАТ ОТ ГЕРМАНИЯ И ИСПАНИЯ ЗА КОНЦЕРТА В СОФИЯ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

28 август 2015, София
Почитатели от Германия и Испания на прочутия френски пианист Ричард Клайдерман ще пристигнат специално за концерта му в София през м. декември. Пианистът гостува в България за два концерта – в София на 7 декември (зала 1 на НДК) и във Варна – на 5 декември (Дворец на културата и спорта). И за двата концерта Клайдерман ще си партнира с Оркестъра на Класик ФМ радио. Сред първите, които си купиха билети за събитието в София, бяха негови дългогодишни почитатели от Германия и Испания, които пътуват по света за концертите на своя идол. „Какво ли не правя за Ричард Клайдерман!“ възкликва ценителка на пианиста от Германия, която винаги поднася на своя любимец шоколад след изпълненията му на сцената.
Не е трудно да се разбере защо вече над три десетилетия публиката, и особено женската й половина, обожава Ричард Клайдерман. Определян от Книгата за рекорди на Гинес като „най-успешния пианист в света“, Клайдерман притежава неподправен чар. На 61 години той е запазил елегантната си фигура, общува непринудено с всички и очарова със своя френски акцент. Освен това, свири прекрасно на пиано….
Ричард Клайдерман е син на учител по пиано, който започва да му преподава в ранна детска възраст. На 12 г. той е приет в Парижката консерватория, а на 16 години печели първа награда. Лесно е можел да започне кариера на професионален пианист, но вместо това, на 17 г. създава рок група. По-късно Клайдерман започва да работи като студиен музикант и партнира на звезди като Джони Холидей и Мишел Сарду. Животът му се променя през 1976 г., когато записва „Балада за Аделин“. Когато през 1984 г. пианистът гостува в шоуто „Late Night“ на Дейвид Летерман, водещият решава да провери доколко славата на най-популярен пианист в света отговаря на реалността. Летерман се обажда на произволен домашен телефон в Норвегия. Оказва се, че семейството не само е познавало името на Клайдерман, но е притежавало и няколко негови албума. Музикалният репертоар на пианиста е много голям и той се променя постоянно, но не и стила. „Аз бих го описал като комбинация между класическа и популярна музика. Повечето от нещата, които свиря са много романтични, понеже обичам хубавите мелодии. Чрез пианото се опитвам да предам своята емоционалност“ казва пианистът.
Билетите за концерта на Ричард Клайдерман в София, организиран от „Кантус Фирмус“, са на цени от 30 до 70 лв. Те са в продажба на TICKETSBG и в билетния център на НДК, а от 1 септември – и на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.