Цигуларката Летиция Морено скъса струна по време на концерт в Перу

През м. октомври тя ще гостува в цикъла „Концертмайсторите“ с Оркестъра на Класик ФМ радио

11 септември 2015 г., София
Новата звезда на световната класическа сцена – испанската цигуларка Летиция Морено преживя наскоро най-големия кошмар на всеки цигулар – да скъса струна по време на концерт! Преди дни тя гостува за първи път в Перу като солистка на Националния симфоничен оркестър на Лима с диригент Пабло Сабат. Там тя изпълнява една от най-трудните творби в музикалната литература – концерта за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус. „Бяха много специални концерти, изпълнени с емоция за публиката в Лима“, споделя Летиция в своя Facebook профил. „Такава емоция, че една от струните на цигулката ми се скъса и трябваше да завърша концерта с цигулката на концертмайстора Мария Фуст“. Малко са изпълнителите, които биха запазили подобно самообладание пред публика по време на концерт! Летиция Морено показва за пореден път изключителна класа, а нейните темпераментни изпълнения съвсем скоро ще завладеят отново и българската публика. Цигуларката ще бъде солист на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон на състава. Концертът е на 16 октомври от 19:30 ч. в зала „България“ под диригентството на Лучано Ди Мартино. Събитието от поредицата „Концертмайсторите“ се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и е финансирано от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2015 г. Гостуването на Летиция Морено се осъществява и с любезното съдействие на Посолството на Испания в България, Институт „Сервантес“ и в сътрудничество с Програмата за интернационализация на испанската култура на АС/Е. (Acción Cultural Española /Испанско културно действие).
Концертът на Летиция Морено в София ще даде възможност на българската публика да чуе някои от пиесите от нейния албум „Spanish Landscapes” (Испански пейзажи), издаден за Deutsche Grammophon. Творбата на Хоакин Турина „Poema de una Sanluqueña“ (Поема за момичето от Сан Лукар) ще бъде изпълнена за първи път у нас. „Моята родина разполага с изключително красив цигулков репертоар, изпълнен с несравними звуци и хармонии“, казва Морено в интервю за БТА.
Летиция Морено продължи своята стремителна кариера и през летния период. През м. юли тя дебютира с голям успех като солистка на прочутия английски ансамбъл «Academy of St Martin in the Fields» (гостувал в България през април). Лятното турне на състава в Германия бе осъществено заедно с музикалния директор на Академията – Джошуа Бел. Сред последните й изяви бяха концертите на Международния музикален фестивал в Меделин, Колумбия.
Билети за концерта на Летиция Морено с Оркестъра на Класик ФМ радио се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч.