„ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ“ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА НА СОФИЯ ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА

18 септември 2015
„Европейски музикален фестивал“ 2015 получи наградата на Столична община в област „Музика” за ярки постижения в областта на културата. Престижното отличие беше връчено вчера на специална церемония в залата на Софийската опера и балет. По случай 17-ти септември, празника на София, за 15-ти път Столичната община избра знакови за града събития, които дават културния облик на столицата. Призът бе връчен от известния български пианист и композитор Ангел Заберски, член на журито.
„Европейски музикален фестивал“, представен от агенция „Кантус Фирмус” е създаден през 2001 г. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, ансамбъл „Кремерата Балтика” с ръководител Гидон Кремер, Концертгебау камерен оркестър, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През май т. г. „Европейски музикален фестивал“ получи знака за качество на Европейската фестивална асоциация в платформата „Европа за фестивалите, фестивалите на Европа“ (EFFE). Последното издание на феста, което се проведе от 25 март до 10 юни 2015 г., представи 15 музикални прояви с разнообразни форми на класическа музика. Основен акцент сред тях бе гостуването на един от най-реномираните оркестри в света – „Academy of St. Martin in the Fields“. Сред знаковите събития се наредиха също концертите на испанска пианистка Юдит Хауреги, ансамбъл „Белтанго“ от Сърбия, цигуларката Мила Георгиева с Оркестър на Класик ФМ радио, Марио Хосен с ансамбъл „Софийски солисти“, камерните рецитали на Зорница Иларионова и Асен Танчев, квинтет WindArt и др.
„Още преди 15 години, когато създадохме този фестивал, си поставихме за цел да постигнем европейско ниво“, каза на церемонията Васил Димитров, президент на „Европейски музикален фестивал“. „Тази награда е изключителна чест за нас и сме признателни за избора на журито. Окуражаващо е да получиш награда от партньор. Вярваме, че заедно правим нашия град още по-добър за неговите жители и неговите гости“ допълни още Димитров.
Организаторите на „Европейски музикален фестивал” си поставят амбициозна задача и за следващото издание на форума през 2016 г., когато в програмата е предвиден концерт на световноизвестния американски цигулар Джошуа Бел. Това стана ясно от думите на Даниела Ханджиева, артистичен директор на фестивала, която също присъства на церемонията.
Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата са учредени през 2001 г. и се присъждат в категориите литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика, както и специални награди.