ОРКЕСТЪРЪТ НА КЛАСИК ФМ РАДИО ОТКРИВА СЕЗОНА С ИСПАНСКИ КОНЦЕРТ

На 16 октомври съставът свири с цигуларката Летиция Морено

1 октомври 2015 г., София
Броени дни остават до концерта, с който Оркестърът на Класик ФМ радио ще открие новия сезон. На 16 октомври съставът ще представи пред столичната публика проекта „Концертмайсторите“ със солистка – испанската цигуларка Летиция Морено. Събитието е в зала „България“ от 19:30 часа, а на пулта ще застане изявеният италиански диригент Лучано Ди Мартино.
Програмата на концерта, в която по желание на солистката се наложиха някои промени, ще предложи изцяло музика пресъздаваща огнения дух на Испания. Летиция Морено ще свири за столичната публика уникалната цигулкова творба „Испанска симфония“ от френския композитор Едуард Лало. Макар да се нарича „симфония“, тази блестяща композиция е един виртуозен концерт за цигулка. Тя е написана през 1874 г. и е посветена на испанския композитор и цигулар Пабло Сарасате. Формата е в пет части, вместо обичайните за концерт три части. Именно с „Испанска симфония“ Лало става много известен като композитор. И до днес, това е най-често изпълняваната му творба.
Другата основна творба в програмата е оркестровата сюита из балета „Любовна магия“ от Мануел Де Файя. Тази музика е вдъхновена от самобитната природа на испанския фолклор. Де Файя е сред видните испански автори от 20 век., който за първи път използва в класическата музика елементи на фламенко. В балета „Любовна магия“ оживяват картини от живота на Андалусия. Музиката е изключително красива и оригинална. Публиката ще може да се наслади на прочутият „Ритуален танц на огъня“, благодарение на който балетът си спечелва широка популярност.
В програмата е предвидена също и увертюрата „Лятна нощ в Мадрид“ от руския композитор Михаил Глинка. Това е също един оригинален поглед към испанската музика – увертюрата е създадена непосредствено след посещението на Глинка в испанската столица през 1848 г.
Концертът на Летиция Морено с Оркестъра на Класик ФМ радио е организиран от агенция „Кантус Фирмус“ и се финансира от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2015 г. Гостуването на Летиция Морено се осъществява и с любезното съдействие на Посолството на Испания в България, Институт „Сервантес“ и в сътрудничество с Програмата за интернационализация на испанската култура на АС/Е.
Билети за събитието се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч.