Проблемите в управлението на културата – тема на дискусия в „Европейски музикален фестивал“

Дискусията ще се състои на 6 април в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с катедра „Публична администрация“

29 март 2016, София
Проблемите в управлението на българската култура са поставени във фокуса на дискусия, която ще се проведе в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016. „Управленски дефицити в мениджмънта на културата“ е темата, която ще бъде поставена на обсъждане от организаторите на фестивала. Събитието цели да бъдат разисквани проблемите, които от години присъстват в сферата на българската култура и управлението на културните институции. Дискусията ще се състои на 6 април от 11:00 ч. в Новата конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя се организира в сътрудничество с катедра „Публична администрация“ към Философския факултет на Софийския университет. Входът е свободен.
Каква е политиката на българските културните институции за активизиране интереса на публиката? Кой анализира сполучливите и несполучливите начинания в сферата на културата? Как студентите, изучаващи професионално управление да специализират секторни политики? – Това са само част от темите, които ще бъдат поставени на обсъждане по време на дискусията. Основният фокус ще бъде насочен към проблемите в сферата на музикалното изкуство и управлението на водещите български състави за класическа музика. За участие ще бъдат поканени представители на някои от основните държавни музикални институти, както и частни продуценти на културни събития. Ще бъдат представени добрите практики от българския и чуждия опит в областта. Модератор на събитието ще бъде доц. Албена Танева, а в обсъжданията ще участват и преподаватели и студенти от специалността. Инициативата за тази дискусия идва от артистичния директор на „Кантус Фирмус“, Даниела Ханджиева, дългогодишен мениджър на Оркестъра на Класик ФМ радио.
“Европейски музикален фестивал”, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ се провежда в София от 28 март до 8 юни като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът включва 13 събития и в него ще вземат участие над 300 изпълнители от Италия, Австрия, САЩ, Израел и др. Форумът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.