Ина Кънчева представя виенска класика с Хора на софийските момчета и Оркестъра на Класик ФМ радио

Концертът от „Европейски музикален фестивал“ е на 20 април в зала „България“

7 април 2016, София
Забележителната българска оперна певица Ина Кънчева ще участва в тазгодишното издание на „Европейски музикален фестивал“ с нов специален проект по музика на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен. Примата ще пее заедно с Хора на софийските момчета с ръководител проф. Адриана Благоева и Оркестъра на Класик ФМ радио, а на диригентския пулт ще застане маестро Георги Димитров. Концертът ще се състои на 20 април от 19:30 ч. в столичната зала „България“.
„Европейски музикален фестивал“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Концертът на 20 април ще предложи уникално музикално преживяване за слушателите. Идеята за него възниква още преди една година и подобно на всички свои начинания певицата Ина Кънчева подхожда с изключителна прецизност към реализацията. Програмата съчетава светска и духовна музика от виенските класици, като основен акцент пада върху творчеството на Моцарт по повод 260-годишнината от рождението на композитора. Част от пиесите са много популярни, а други – рядко могат да бъдат чути на българския концертен подиум. Ина Кънчева ще изпълни няколко арии из оперните шедьоври на Моцарт „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“ и „Дон Жуан“, а от сакралната музика на композитора ще чуем изключителния по своята красота мотет Exsultate, Jubilate. Хорът на момчетата ще се представи в разширена формация с участието на младежи. Под вещото ръководство на проф. Адриана Благоева съставът подготвя изпълнение на хорови творби от Йозеф Хайдн (Ave Maria, Sanctus) и Лудвиг Ван Бетовен (Jesu dulcis memoria, Un astro nuovo). Аранжиментите на част от произведенията са направени от композитора Атанас Атанасов, който ще участва в концерта и като изпълнител на орган. Програмата ще започне с увертюра към операта „Театралният директор“ от Моцарт в изпълнение на Оркестъра на Класик ФМ радио.
Ина Кънчева се занимава с пеене още от детските си години, когато участва в Детския радиохор на БНР. Изучава оперно пеене в НМА в София, след което специализира в Манчестър, Верона, Сиена и участва в майсторските класове на Ирина Гавриловичи, Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Лео Нучи, Анна Луиза Кова и други. Ключов момент в нейната кариера е участието й в концерта на великата оперна прима Монсерат Кабайе в София през 2000 г. Ина Кънчева е член на трупата на Щутгартската опера от 2006 година, където се изявява в ролите на Виолета от „Травиата“, Графиня Адел в „Граф Ори“, Лучио Чина в „Лучио Сила“, Микаела в „Кармен“ и други. Тя е гостувала на сцените на редица други оперни театри в Германия, а също в Ковънт Гардън (Лондон), Миланския оперен театър “Ла Скала”, Кралската датска опера, Двореца на изкуствата (Валенсия), Teatro Filarmonico (Верона) и много други.
Известно е, че Ина Кънчева има специално отношение към музиката на Моцарт. Фондация „Културни перспективи“, създадена от певицата, инициира публикуването на книгата „Приказка за вълшебната флейта“. Изданието помага на децата да навлязат в удивителния свят на моцартовата опера чрез текст, илюстрации и музикално изпълнение, записано на компактдиск.
Билетите за концерта на 20 април са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.