Ученици от столичното 73-то СОУ „Владислав Граматик“ на концерт от „Европейски музикален фестивал“

20 април 2016, София
Ученици от 8-ми клас от столичното 73-то СОУ „Владислав Граматик“ ще посетят концерт от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2016 г. тази вечер в зала „България“ Концертът е с участието на световноизвестната българска прима Ина Кънчева (сопран), Хора на софийските момчета и Оркестъра на Класик ФМ радио. Програмата представя музика от виенските класици, като основният акцент е върху творчеството на В. А. Моцарт, по повод 260 години от рождението на композитора. Ина Кънчева ще изпълни арии из оперните шедьоври „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“ и „Дон Жуан“, а от сакралната музика ще прозвучи прекрасният мотет „Exsultate, Jubilate“, оферториума „Benedictus sit Deus“ и др. На диригентския пулт ще застане маестро Георги Димитров.

Учениците от 73-то СОУ проявиха интерес към концертите от фестивала след като през м. март при тях гостува талантливият 17-годишен цигулар Мартин Зайранов, участвал в откриването на форума на 28 март. Тогава младият талант изнесе импровизиран концерт пред своите връстници и показа някои интересни детайли за музикалните стилове от различните епохи. Учениците общуваха непринудено с цигуларя, а техните въпроси бяха насочени към това какво е да си професионален музикант и как се прави музикална кариера у нас. „Защо избра да останеш в България?“, бе един от въпросите, на които Мартин трябваше да отговори. Той разказа, че неговият преподавател Марио Хосен е причината той да учи и да се развива като музикант именно в България. Мартин Зайранов е ученик от 10-ти клас в НУИ „Д. Христов”, Варна и паралелно с това е „младши студент” в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в Нов български университет в София. Носител е на много отличия от международни конкурси у нас и в чужбина.
„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г., а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България.
Все още има ограничено количество билети за концерта на Ина Кънчева, които могат да бъдат закупени тази вечер само на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.