ОРКЕСТЪРЪТ НА КЛАСИК ФМ РАДИО ЩЕ ПРЕДСТАВИ КОРЕЙСКА ФИЛМОВА МУЗИКА НА 30 ЮНИ

28 юни 2016
Тази седмица Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи специална програма с музика от известни корейски филми. Концертът ще се състои на 30 юни (четвъртък) от 19:00 ч. в зала „Люмиер“ в НДК. Автор на пиесите е един от най-изявените корейски композитори за големия екран – Джису Ли. Самият той ще пристигне за събитието и ще застане на пулта, за да дирижира своите композиции. В програмата са включени откъси от емблематичните корейски кино-продукции Old Boy и Silmido, които са част от най-значимите филми на корейското кино за всички времена. Публиката ще чуе също музика от филмите Spring Waltz, Big Match и др. На концерта ще прозвучат също и няколко части от сюитата “Arirang Concertante”, създадена по фолклорни мелодии. Чрез аранжирането и оркестрацията на тези мелодии Джису Ли обединява най-добрите черти на традиционната корейска култура и западно-европейската музика.
Джису Ли е известен с богатото си творчество на музика за пълнометражни и телевизионни филми, мюзикъли и дори видео игри. Той е носител на много награди и на титлите “Най-млад филмов композитор” и “Млад маестро на филмова музика и мултимедия”. Отличен е с Корейската филмова награда за музиката за
“Old Boy”. Филмът е показан на 56-ия филмов фестивал в Кан (Франция).
Днес Джису Ли е считан за една от водещите фигури във филмовата музика в Корея. Някои от неговите най-интересни музикални композиции са за филмите Silmido, Old Boy, Blood Rain, Hello Brother, Tree Robo, Sympathy For Lady Vengeance, Underground Rendez-vous, Leafie A Hen into the Wild, Architecture 101, My Little Hero, A Wedding Invitation, Top Star, Red Carpet, Cart, Big Match.
Концертът на 30 юни се организира от Посолството на Република Корея в България съвместно с музикална агенция „Кантус Фирмус“. Входът за концерта е свободен.