Класика, джаз, рок и филмова музика в седмото издание на „Музиката на Америка“

Четирима носители на „Грами“ гостуват в поредицата, а продажбата на абонаментни карти започва от 1 септември

31 август 2016, София
Класика, джаз, рок и филмова музика ще бъдат представени през сезон 2016-2017 в цикъла „Музиката на Америка“. Четири изключителни събития с емблематична американска музика ще зарадват феновете в периода от октомври до май 2017 г. За концертите ще гостуват ярки артисти, носители на награда „Грами“ от различните жанрове, като всеки от тях идва премиерно в България. Цикълът „Музиката на Америка“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио се организира за седма поредна година от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.
По традиция цикълът „Музиката на Америка“ представя най-добрите изпълнители от света на класическата музика. След продължителни преговори с мениджмънта на великия цигулар Гил Шахам, най-сетне родната публика ще има възможност да го чуе на живо на 30 януари 2017 г. в зала „България“ заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио. Шахам ще изпълни прекрасния Цигулков концерт от Бетовен под диригентството на Максим Ешкенази. Гил Шахам е признат за един от най-изявените цигулари на нашето време. Критиката и публиката се възхищават на неговата безупречна техника в съчетание с неподражаема топлина и богатство на звука. Носител на „Грами“ и обявен за „Инструменталист на годината“ от „Musical America“, той концертира по целия свят с всички водещи оркестри и диригенти. Шахам ще пристигне у нас с уникалната си цигулка Страдивариус „Графиня Полиняк“ от 1699 г.
Друго важно събитие от цикъла е концертът „For Ella“ по повод 100-годишнината от рождението на първата дама на американския джаз Ела Фицджералд. Проектът ще бъде представен от певицата Пати Остин – една истинска легенда на американската джаз и соул музика. Кръщелница на Дайна Уошингтън и Куинси Джоунс, през годините тя работи с великия продуцент, а сред дуетните й партньори са били Майкъл Джексън, Джеймс Инграм, Джордж Бенсън и др. Песните й са винаги на челните места на класациите, а със своя класически джаз албум „Avant Gershwin“ от 2008 г. тя печели “Грами”. През 2016 г. Пати Остин издава пореден джаз албум с песните, които Ела Фицджералд прави популярни. Певицата започна и серия от концертни участия като солист на симфонични оркестри (на Детройт, Балтимор, Финикс, Минеаполис, Орегон и др.) с програма с песните на Ела Фицджералд и Дюк Елингтън. Част от това световно турне ще стане и България, за да се присъедини към музикалния свят, който на 25 април 2017 г. отбелязва един век от рождението на Ела Фицджералд. Концертът на Пати Остин ще се състои на 17 май 2017 в зала 1 на НДК с участието на Биг Бенда и Оркестъра на Класик ФМ радио.
Традиционно в цикъла „Музиката на Америка“ присъства и филмовият жанр. В предстоящия сезон от Холивуд ще гостува американецът Ричард Кауфман, който ще дирижира Оркестъра на Класик ФМ радио на 3 декември 2016 г. в зала „България“. Кауфман отдава цялата си диригентска кариера на киното и телевизията. Още през 1984 г. той започва работа в музикалния отдел на „Метро Голдуин Майер Студиос“, а наскоро отбеляза 25-тия си сезон като главен диригент за филмови концерти на оркестъра „Пасифик Симфони“. Музикантът е дирижирал цикъла на Чикагския симфоничен оркестър „CSO at the Movies“ и е носител на награда “Грами” и на две номинации за „Еми“. Пред софийската публика той ще представи откъси от култовите ленти „Великолепната седморка“, „Недосегаемите“, „Закуска в Тифани“, „Мисията“ и най-новите „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.
Нов елемент в „Музиката на Америка“ за предстоящия сезон е присъствието на рок концерт. За първи път в цикъла ще гостува легендарен американски изпълнител в този жанр, носител на „Грами“. Неговото име ще бъде обявено допълнително.
Продажбата на абонаментни карти за концертите от цикъла “Музиката на Америка” започва от 1 септември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. В абонамента са включени 3 концерта (3 декември, 30 януари и 17 май). Всички абонати могат да участват в томбола с награди – три двойни покани за концерта “Кино и класика 2” на 28 октомври 2016 и три абонамента за цикъла. Томболата ще бъде изтеглена на 25 октомври в ефира на Класик ФМ радио. Работно време на касата: понеделник – петък 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.