Виктория Василенко спечели конкурса „Енеску”

26 септември 2016
Българската пианистка Виктория Василенко, стана победител на престижния Международен музикален конкурс „Джордже Енеску“, който се проведе в Букурещ през този месец. Вчера вечерта (25 септември) в зала „Атенеум” в румънската столица се състоя финалният тур на състезанието, на който талантливата пианистка се представи с Първия клавирен концерт на Йоханес Брамс. Като единствената европейка на финала, Виктория спечели надпреварата в конкуренция с другите финалисти Такума Ишии от Япония, който получи втора награда и Данор Кинтерос от Чили, класиран на трето място. Българката получи първата награда в размер на 15 000 Евро, както и специалния приз на Букурещката филхармония „Джордже Енеску” и диригента Джон Акселрод – концерт с Кралския симфоничен оркестър на Севиля, Испания.
„Още не мога да осъзная какво се случи. Това е огромен скок в моето развитие и чрез следващите стъпки ще се опитам да защитя това голямо признание за мен”, заяви развълнуваната музикантка в специално интервю за Класик ФМ радио. „Смятам, че конкурсите са едно необходимо зло….Самата подготовка вече те качва на едно друго стъпало”, посочи още 23-годишната пианистка.
Виктория Василенко е възпитаничка на проф. Стела Димитрова-Майсторова в НМУ „Л. Пипков“ и на проф. Дмитрий Башкиров във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид. Тя е артист на агенция „Кантус Фирмус“ и е била няколко пъти солистка на Оркестъра на Класик ФМ радио.
Конкурсът „Джордже Енеску” е най-голямото музикално състезание за класически музиканти, което се провежда в Румъния на всеки две години, като от 1954 г. е под знака на Международния музикален фестивал за класическа музика на името на изтъкнатия румънски композитор и цигулар.