Класик ФМ радио с инициатива за нова концертна зала

От днес стартира онлайн петиция за събиране на подписи на граждани в подкрепа на каузата

6 октомври 2016, София
Единственото радио за класическа музика в страната – „Класик ФМ“, съвместно с музикална агенция „Кантус Фирмус“ инициира кампания за изграждане на нова съвременна акустична зала на мястото на „Царските конюшни“ в центъра на София. Това бе обявено на пресконференция с участието на представители на различни институции и музиканти.
По инициатива на радиото от днес стартира онлайн петиция за събиране на подписи на гражданите в подкрепа на идеята, която ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов. Петицията е публикувана и може да бъде подписана ТУК.
Локацията на скандалните „Царски конюшни“ е с много подходящи параметри за създаване на музикална зала, а именно размер на парцела, близост до други културни институции като Музикален театър, опера и единствената към момента концертна зала – зала „България“.
Директорът на Класик ФМ радио Васил Димитров посочва: „Музикалното изкуство има крещяща нужда от още една акустична зала. Налице са постоянни конфликти между оркестрите в разпределението на свободните дати за концерти в единствената подходяща за симфонични концерти зала „България““.
Идеята за създаването на нова концертна зала бързо получи подкрепа от редица институции и организации като Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която членуват bTV, Nova, BG ON AIR и най-големите частни радиовериги, Българската фестивална асоциация, „Музикаутор“, Българската асоциация на музикалните продуценти, Националното музикално училище, Национална музикална академия, проф. Людмил Ангелов, проф. Пламен Джуров, Теодосий Спасов, Георги Черкин, Виктория Василенко и много други.
Като представители в пресконференцията за начало на кампанията се включиха:
Васил Димитров – директор Класик ФМ радио
Даниела Ханджиева – артистичен директор на музикална агенция „Кантус Фирмус“
Проф. Людмил Ангелов – пианист, артистичен директор на фестивала „Пиано Екстраваганца“ и преподавател в НБУ
Проф. д-р Борислава Танева – заместник ректор Международна и художественотворческа дейност в НМА „Проф. Панчо Владигеров“
Теодосий Спасов – музикант, директор на „Музикална къща БНР“
Проф. Пламен Джуров – диригент, член на управителен съвет на „Българска фестивална асоциация”, преподавател по дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“
Ясен Козев – председател на Управителния съвет на сдружение „Музикаутор“
Павлина Величкова – изпълнителен директор на Българската музикална асоциация
Георги Черкин – пианист
Милка Митева – директор на НМУ „Л. Пипков“
Виктория Василенко – пианистка
Елена Кискинова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти
Всички участници се обединяват около идеята правителството да погледне сериозно и на културните нужди на гражданите. Зала „България“ е построена през 1937г., когато населението на София е около 300 000 души. Към днешна дата градът е европейска столица с 2-милионно население и традиции в музикалното изкуство.
Класик ФМ радио отваря ефира си за темата: „Изграждане на нова концертна зала на мястото на „Царските конюшни“.