Цигуларят Гил Шахам ще направи майсторски клас с български студенти

Билетите за неговия концерт у нас на 30 януари от цикъла „Музиката на Америка“ са напълно изчерпани

20 януари 2017, София
Големият американски цигулар Гил Шахам, който ще участва в цикъла „Музиката на Америка“ на 30 януари т.г., ще работи с млади български музиканти по време на престоя си в България. Той ще направи майсторски клас в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ ден преди концерта си с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Талантливи възпитаници от катедра „Цигулка“ ще имат честта да бъдат активни участници в майсторския клас. Това е уникална възможност за тях да почерпят опит от един от най-великите инструменталисти на нашето време. Заниманията ще бъдат на 29 януари от 18:00 часа в концертната зала на НМА „Проф. П. Владигеров“. Достъпът за студенти от Националната музикална академия по време на майсторския клас е свободен.
Гил Шахам идва у нас по покана на агенция „Кантус Фирмус“ и със съдействието на фондация „Америка за България“. Билетите за неговия концерт на 30 януари от 19:30 в зала „България“ бяха разпродадени още в началото на този месец. Макар това да е първото му гостуване в страната, прочутият изпълнител и носител на „Грами“ вече познава нашата култура. „Обичам българската музика – в нея откривам жизненост, силна страст за живот. Има нещо в самата й тъкан, което усещам близко до себе си.“ – сподели Шахам в интервю за Джаз ФМ и Класик ФМ радио.
Световната кариера на Гил Шахам се развива активно след 1989 г. когато той е поканен да свири с Лондонския симфоничен оркестър и да замести Ицхак Пърлман, който се е разболял внезапно. По това време Шахам е студент в Horace Mann School в Ню Йорк и това дава възможност на младия цигулар да бъде забелязан. „Това беше голям шанс! Вратите пред мен се отвориха и от този момент нататък имам късмета да ме канят за концерти по целия свят“, казва цигуларят.
Шахам работи много активно в сферата на звукозаписа. През 1999-та година той е отличен с наградата „Грами“ за албум с камерна музика от А. Копланд, А. Превен, С. Барбър и Дж. Гершуин. В момента той отново е сред номинираните за престижната награда, този път за втората част от поредицата „Цигулковите концерти на 30-те“. Шахам започва този проект още преди десетина години, откривайки, че огромен брой цигулкови концерти са създадени в рамките на едно десетилетие на 20 век – от 1931 до 1939 г. Великите автори на 20-ти век Стравински, Прокофиев, Барток, Бритън, Уолтън, Хиндемит, Барбър, Шимановски, Кастелнуово-Тедеско и още много други, са писали своите шедьоври за цигулка именно през този период. „Тези цигулкови концерти ме насочват към мисълта за духа на тази епоха“ – споделя цигуларят. На 12 февруари ще се разбере дали Шахам ще получи отново наградата „Грами“.
За българската публика Шахам ще изпълни забележителния Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен, а в програмата е включена също и Шеста симфония „Пасторална“ от виенския класик.
В цикъла „Музиката на Америка“ през този сезон предстои още едно голямо събитие – звездата на американския джаз Пати Остин ще представи на 17 май т.г. концерта „For Ella“ с песни на Ела Фицджералд по повод 100 години от рождението на легендата.