Гил Шахам свири тази вечер в зала „България“ цигулковия концерт на Бетовен

Уникалната цигулка на Шахам е Страдивариус – „Графиня Полиняк“ от 1699 година

30 януари 2017, София
Големият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Гил Шахам ще излезе тази вечер на сцената на зала „България“ за първата си изява пред българската публика. Заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио той ще изпълни забележителния Концерт за цигулка в ре мажор от Лудвиг ван Бетовен. В програмата е включена също и прекрасната Симфония №6 „Пасторална“ от Бетовен, а на диригентския пулт ще застане Максим Ешкенази. Събитието е част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран за седма поредна година от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Фондация „Америка за България“.
Концертът за цигулка от Бетовен е много специална творба за солиста Гил Шахам. Той открива шедьовъра още когато е на 12 години и продължава да се възхищава на произведението и до сега. „Поразява ме неговият мащаб! Тези 30 минути са фантастично пътешествие. Концертът е толкова органичен, че не можеш да си представиш да махнеш дори една нота. За мен Бетовен е майстор-разказвач с ноти“, споделя цигуларят.
Шахам идва у нас със своя уникален инструмент, създаден от прочутия италиански майстор Антонио Страдивариус през 1699 година. Забележителната цигулка носи името „Графиня Полиняк“. Нейната прочута притежателка е известна покровителка на изкуствата от времето на Луи XVI. Тя е имала силно влияние в музикалния живот на Париж, и е организирала първото изпълнение на „Годишните времена“ от Вивалди във Франция. Гил Шахам има щастието да се сдобие с цигулката през 1989 година. Тя е била притежание на частен колекционер от Чикаго, и когато той решава да я продаде, дава възможност на младия тогава Шахам, да я купи. „Сега, много години по-късно, е истинско щастие да продължавам да свиря на нея“, казва изпълнителят.
Вчера Гил Шахам осъществи първата си репетиция с Оркестъра на Класик ФМ радио и Максим Ешкенази, с когото си партнира за първи път. След това той отдели време за кратък майсторски клас, в който взеха участие трима възпитаници на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“. Талантливите цигулари Калина Митева, Александър Илчев и Сара Паносян имаха уникалната възможност да работят с Шахам, който остана възхитен от тяхната подготовка и музикален талант.