„Европейски музикален фестивал“ 2017 представя любими български звезди на класическата музика

1 декември 2016, София
Любими български звезди на класическата музика ще вземат участие в програмата на „Европейски музикален фестивал“ през 2017 година. Сред тях са цигуларите Веско Пантелеев – Ешкенази и Мила Георгиева, пианистите Георги Черкин и Виктория Василенко, диригента Григор Паликаров и Оркестъра на Класик ФМ радио. От днес започва продажбата на билети за три от концертите. Европейският музикален фестивал ще се проведе за седемнадесети път през периода март – юни 2017 година и се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата.
Откриването на фестивала ще се състои на 29 март 2017 г. в столичната зала „България“ с проекта „Моцарт х 3“. Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи Концерт за три пиана и оркестър от В. А. Моцарт със солисти Георги Черкин и Виктория Василенко, която наскоро спечели престижния конкурс „Джордже Енеску“. Третият солист ще бъде Григор Паликаров, когото публиката познава преди всичко като диригент. В концерта ще участва и младият пианист Емануил Иванов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2016 г.
Друг акцент от програмата на фестивала ще бъде проектът „4 + 4 Годишните времена“ от Вивалди и Пиацола. Така в една концертна вечер слушателите ще могат да съпоставят двете коренно различни композиторски интерпретации на една и съща тема. Именитият цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази, който отдавна е покорил сърцата на българската и чуждестранната публика, ще свири „Estaciones Porteñas“ от майстора на тангото Астор Пиацола. Той също ще дирижира и четирима млади, талантливи цигулари, всеки от които ще изпълни по едно от годишните времена на Антонио Вивалди.
В седемнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ софийската публика за първи път ще може да чуе цигуларката Мила Георгиева в камерна програма. До момента тя е изнасяла много концерти с оркестър в София, но не и камерна програма. Ежегодно тя участва в цикъл от камерни концерти в Щутгарт, където е концертмайстор на Радио симфоничния оркестър. След огромния успех на камерните й концерти във Варна (2013) и Пловдив (2014), сега Мила ще свири и за столичани, а неин партньор на пианото ще бъде първокласният български музикант от Белгия Петър Петров. Двамата камерни партньори ще представят програма с творби от френски композитори – М. Равел, Кл. Дебюси, Ц. Франк и К. Сен-Санс. Камерният концерт на Мила Георгиева и Петър Петров бе обявен за предишното издание на фестивала, но не се състоя поради раждането на трето й дете.
Билетите за концертите от Европейски музикален фестивал 2017 са в продажба от 1 декември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.