„Европейски музикален фестивал“ представя барокови и класически шедьоври за тромпет и орган след Великден

На 19-ти април за събитието ще гостуват изявените италиански музиканти Мануел Томадин (орган) и Серенела Басандела (тромпет)

5 април 2017, София
Тазгодишният „Европейски музикален фестивал“ ще представи веднага след Великден тържествена празнична музика за тромпет, орган и оркестър. Барокови и класически музикални шедьоври ще звучат в зала „България“ само 2 дни след големия християнски празник. На 19-ти април от 19:30 часа за първи път на българска сцена ще гостуват изявените италиански музиканти Мануел Томадин (орган) и Серенела Басандела (тромпет). Те ще свирят заедно с Камерния оркестър на AGBU София под диригентството на Бедрос Папазян. Концертът се организира със съдействието на Италианския културен институт и AGBU – София.
Програмата ще започне със Соната за тромпет и орган от Хенри Пърсел, а след това ще продължи с още няколко забележителни творби, които рядко могат да се чуят на българския концертен подиум. Органистът Мануел Томадин, посветил своята кариера на старинните музикални практики, ще изпълни Концерт за орган и оркестър оп. 4 №1 от Георг Фридрих Хендел. Той ще представи и част от Сюита оп. 149 за орган, цигулка, виолончело и оркестър от Йозеф Райнбергер – рядко изпълнявана, но много красива музикална творба. Серенела Басандела, която от няколко години е солист-водач в Оркестъра на италианска Швейцария, ще покаже своето майсторство във виртуозния Концерт за тромпет и оркестър от Йозеф Хайдн. Програмата се допълва още от Бранденбургски концерт №4 от Й.С. Бах, в който солисти ще бъдат българските музиканти Калина Христов, Кремена Ачева и Гергана Иванова, както и от една съвременна творба – Камерна симфония „Феникс“ от Георги Андреев, с която ще бъде отбелязана 102-рата годишнина от Геноцида над арменския народ.
Билетите за събитието са на цени от 10 до 20 лева и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Онлайн продажба на сайта Ticketbg.com. „Европейски музикален фестивал“ 2017, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Мануел Томадин е един от най-изявените органисти от своето поколение в Европа. Той се дипломира с отличие по специалностите пиано, клавесин, орган и композиция за орган. Печели 4 национални и 6 международни конкурса и е носител на званието Европейски органист на ЕХО 2012 г. Изнасял е концерти в цяла Европа като солист и с оркестър. Записвал е албуми за редица звукозаписни компании, използвайки най-вече старинни органи от регион Фриули – Венеция Джулия. Някои от неговите албуми са отличени с максимална оценка от френското списание Diapason. Мануел Томадин преподава орган и клавесин в Консерваторията „Кл. Монтеверди“ в Кремона. Освен това е органист на Лутеранската евангелистка църква в Триест, води лекции в Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst в Манхайм (Германия) и е художествен директор на фестивала за орган “G. B. Candotti” във Фриули и на фестивала „Антонио Вивалди“ в Триест.
Серенела Басандела завършва с отличие Консерваторията в Удине при маестро Диего Кал. Учила е също така и в Музикалната академия в Манхайм (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) в класа на проф. Гюнтер Бетс. Печели награди от няколко престижни международни конкурса в Италия и Германия. Свирила е с много оркестри, сред които оркестрите на „Арена Ди Верона“, театър „Ла Фениче“ във Венеция, „Театро Лирико“ в Каляри и др. Записала е два диска: “Classical & Swing” и “Barocco” с l’Harmonie Brass Ensemble.
Диригентът и музикален директор на AGBU Sofia Chamber Orchestra Бедрос Папазян започва своята музикална кариера в Софийската филхармония, на която от 1993 до 2000 г. е изпълнителен директор. През 1981 година той основава ансамбъл „Оркестрал”, с който осъществява цикли от концерти и редица турнета във Франция, Германия, Австрия, Турция, Гърция, Италия. AGBU Sofia Chamber Orchestra е създаден от Папазян през 2006 г. и през последните години развива активна концертна дейност.
Бедрос Папазян е бил гост-диригент на симфоничните оркестри на Видин, Пазарджик, Сливен, Камерна опера Благоевград, Симфоничен и камерен оркестър – гр. Ниш.
Реализирал е няколко компактдиска, сред които “Арменска литургия” от Екмалян, „Маршове за симфоничен оркестър от Джоузеф Суза“, албум с музика за две флейти и оркестър и др. Записвал е интеграл на концертите за валдхорна от В. А. Моцарт с френския валдхорнист Даниел Бург и концерти за валдхорна със Стефан Кънчев.