Световноизвестният руски цигулар Максим Венгеров ще свири в София за откриването на „Европейски музикален фестивал“ 2018

Концертът на 30 март в НДК е със Софийската филхармония и диригент Найден Тодоров

6 юли 2017, София
Световноизвестният руски цигулар Максим Венгеров ще гостува на „Европейски музикален фестивал“ 2018 в София, организиран от агенция „Кантус Фирмус“. Концертът, с който ще бъде открит форумът, е част от новия концертен сезон на Софийската филхармония и ще се състои на 30 март 2018 г. от 20:00 ч. в Зала №1 на Националния дворец на културата. Под диригентската палка на Найден Тодоров, Венгеров ще изпълни Концерт за цигулка в ла минор от Й. С. Бах и Концерт за цигулка №1 в сол минор от Макс Брух. В програмата е включена също и Симфония №1 от Йоханес Брамс. Събитието бе обявено вчера на специална пресконференция с участието на представители на двете институции.
„Смятам, че това ще бъде едно от знаковите събития в културната програма на София по време на българското председателство на ЕС“, подчерта директорът на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров.
Диригентът Найден Тодоров не скри своето вълнение от възможността да застане на пулта с феноменалния изпълнител. „Гостуването на големите имена в програмата на Софийската филхармония за следващия сезон не е самоцел. Нашият стремеж е България да бъде пълноценна част от Европа и света“, сподели Тодоров.
„Преговорите с мениджмънта на Венгеров продължиха две години“, разказа Даниела Ханджиева, артистичен директор на „Кантус Фирмус“. „Това ще бъде второто му идване в България, след като изявата му през 2006 г. с Оркестъра на Класик ФМ радио се превърна в сензация“, допълни тя.
Билетите за концерта на Максим Венгеров са на цени от 30 до 60 лв. и ще се продават от днес – 6 юли, на касата на Софийската филхармония и онлайн на Ticketsbg.com.
За Максим Венгеров:
Забележителният цигулар е сред музикантите, които предизвикват възторга на публиката по целия свят. Неговите изпълнения, наситени с енергия и всепоглъщаща страст, му спечелват признанието на един от най-великите цигулари на нашето време, който владее инструмента до абсолютно съвършенство. Роден през 1974 близо до Новосибирск, Максим учи цигулка при проф. Захар Брон. Носител е на награди от конкурсите „Виенявски“ и „Карл Флеш“. Усъвършенства се под влияние на инструменталистите и диригентите, с които свири. Един от тях е великият Мстислав Ростропович, с когото записва цигулковите концерти на Прокофиев и Шостакович. Тези записи получават награди „Грамофон“ и две номинации за „Грами“. През 1994 година Максим Венгеров работи и с Даниел Баренбойм, който също повлиява много върху професионалното му съзряване.
През 1997 г. Венгеров става първият класически музикант посланик на УНИЦЕФ. С тази почетна титла той изнася концерти в Уганда, Косово, Тайланд, прави ежегодни турнета в Европа, САЩ, Япония, Китай, Сингапур, Корея, Австралия. През 2000 година сключва договор със звукозаписната фирма EMI. Максим има световна репутация като преподавател, а ръководените от него майсторски класове са изключително популярни и атрактивни. От 2005 година е професор в Кралската музикална академия – Лондон. През 2008 година, поради заболяване на ръката, Венгеров обявява своето решение да прекъсне за известно време кариерата си на цигулар и се насочва към педагогическа работа и дирижиране. От началото на 2011 г. той отново се завръща на сцената като изпълнител на цигулка.
За диригента Найден Тодоров: Найден Тодоров е сред ярките представители на младата генерация български диригенти. От сезон 2004-2005 той е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от 2008 е неин главен гост-диригент. В периода 2006 – 2016 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе. От началото на 2017 г. той е директор на Софийската филхармония.
Диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Остеррайхер и проф. Урош Лайовиц във Виенския университет, където завършва като бакалавър през 1996 г., след това специализира в Музикалната академия “Рубин” в Йерусалим при Менди Родан, музикален директор на Израелския симфоничен оркестър. През 2001 г. получава магистърска степен в Новия български университет, а през 2004 защитава докторат в Лондонския университет. Получава награди от наши и международни конкурси, Словашкия музикален фонд, “Ротари клуб” – Виена, фондация “Боргезе”, наградата “София”, “Кристална лира”, “Златно петолиние” и наградата на фондация “Джордж Уоктър”. Найден Тодоров дирижира представителни български и чужди оркестри, гостува на десетки фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ. През 2013 г. е избран от слушателите на Българското Национално Радио за “Музикант на годината” за 2012 г.
За Софийската филхармония: В своята осемдесет и девет годишна творческа история, Софийската филхармония е изминала дълъг интензивен път на художествено израстване, свързан с имената на изтъкнати музикантски фигури като Саша Попов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Стефанов, Васил Казанджиев, Димитър Манолов, Емил Табаков и др.
Незабравими в летописа на Филхармонията са съвместната работа с личности като диригентите Херман Абендрот, Курт Мазур, сър Невил Маринър, Генадий Рождественски, Юрий Темирканов, Игор Маркевич, Карел Анчерл, Витолд Ровицки, Карл Остеррайхер, Жан-Бернар Помие, Карлхайнц Щокхаузен, Урош Лайовиц и други.
Солисти на оркестъра са били Гена Димитрова, Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Соня Йончева, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Димитрий Шостакович, Давид Ойстрах, Светослв Рихтер, Емил Гилелс, Алексис Вайсенберг, Мстислав Ростропович, Ивон Лефебюр, Владимир Спиваков, Бернд Глемзер, Юлиан Рахлин, Андрю Маринър и още десетки световно известни чуждестранни и български изпълнители.