Когато класическата музика достигне до хората

Заберски и Стунджи канят посетителите от столичен търговски център на концертите на Оркестъра на Класик ФМ радио

29 септември 2013 г. София

С нетрадиционна музикална проява бе представен вчера четвъртият сезон на цикъла от концерти „Музиката на Америка”, организиран от „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”. Посетителите на мол Paradise Center бяха изненадани в съботния следобед от енергичния ритъм на тъпани. Група от 6 мади музиканти от класа по удани инструменти в Националното музикално училище „Л. Пипков” започнаха това необичайно представяне. Пиесата, която те изпълниха е създадена специално за тях от Стоян Янкулов – Стунджи. След като посетителите бяха вече заинтригувани, на импровизираната сцена се появиха големите български джазмени Ангел Заберски в нетрадиционното амплоа на акордеонист, а също Стунджи и Мишо Йосифов брас ансамбъл. С популярния американски спиричуъл When the Saints Go Marching In («Когато светците маршируват»), те показаха импровизационно майсторство и събраха възторжените аплодисментите на посетителите. Вместо традиционната пресконференция, организаторите на цикъла избраха по-краткия път до аудиторията, показвайки на широк кръг от зрители онова, което ги очаква на концерта. Проектът «Музиката на Америка»  е пример за това, как викокачествената класическа музика, представена атрактивно за публиката, се радва на пълни концертни зали.

Цикълът «Музиката на Америка» през този сезон се състои
от 6 концерта, в които ще участва Оркестърът на Класик ФМ радио. Първият е на 18 октомври с  музикална програма от горещи филмови хитове. Вече четвърта година поред, само в «Музиката на Америка» любителите на киното могат да чуят най-хубавите партитури за големия екран, изпълнени на живо от голям симфоничен оркестър и хор. Специални гости на оркестъра в първия концерт ще бъдат Ангел Заберски и Мишо Йосифов. Те ще  участват и във финалният концерт от поредицата през м. март 2014г., наречен  Symphony – Jazz. Други акценти в програмата от тази година са концертите с участието на американските звезди Пинкас Цукерман, Аманда Форсайт и Вадим Глузман. Привличането на най-големите световни майстори на класическата музика също е «запазена марка» на цикъла. Всички помнят уникалния концерт на цигуларя Джошуа Бел, който плени сърцата на българските меломани през м. февруари 2013г.

Абонаментни карти и билети за „Музиката на Америка“ се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ от понеделник до петък между 9:30–13:30 ч. и 15:00–19:00 ч., както и онлайн на: www.ticketsbg.com