Младият цигулар Елин Колев стана „Новият талант на SWR2“ (Югозападното немско радио 2)

4 октомври 2017
От 1 септември т.г. младият цигулар от български произход Елин Колев стана част от програмата за подпомагане на музиканти „SWR2 New Talent“. Участието му в нея ще продължи три години и включва излъчвания по радиото, участия в концерти и фестивали, както и радио записи.
Елин Колев е роден през 1996 година в Цвикау, града на Роберт Шуман. Негови родители са български музиканти, които от години живеят в Германия. Той започва да свири на цигулка едва на 5-годишна възраст. На 10 години е приет по изключение в музикалната академия “Феликс Менделсон-Бартолди” в Лайпциг, а от 2013 г. започва редовното си обучение за бакалавър в Университета за музика в Карлсруе при проф. Йозеф Рисин.
Първата изява на Елин в рамките на програмата „SWR2 New Talent“ предстои на 5 октомври 2017. Той ще участва в поредицата концерти “Klassischer Herbst” в рамките на „European KulturForum“ на остров Майнау. В живописната сграда на двореца „Майнау“ на Боденското езеро Елин Колев ще представи камерна програма с музика от Григ, Брамс, Равел и Ф. Сай. Негов партньор на пианото ще бъде гръцкият пианист Триантафилос Лиотис.
Спонсорската програма на Югозападното немско радио 2 (SWR2) стартира през 2013 г. и подпомага талантливи изпълнители, които притежават ярка индивидуалност и техническо съвършенство. Сега Елин Колев се присъединява към групата млади изпълнители, включени в програмата до момента – певицата Хана-Елизабет Мюлер, пианистът Алексей Горлач, челистката Янина Руу, тромпетистът Симон Хьофеле и др.