Българска премиера на музика от Радослав Лазаров в „Концертмайсторите“ тази вечер

Днес Оркестърът на Класик ФМ радио открива 16-тия си сезон

25 октомври 2017, София
Българска премиера на музика от композитора Радослав Лазаров ще представи тази вечер Оркестърът на Класик ФМ радио в събитие от поредицата „Концертмайсторите“. За първи път родната публика ще чуе виртуозната пиеса „Дяволската цигулка“ от Лазаров, свирена до момента само в Европа с голям успех. Солист в изпълнението ще бъде Радослав Шулц, концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио, който продължава да развива блестящата си кариера и като диригент. Шулц ще си партнира с чаровната Мила Георгиева в творби от Бах и Сарасате, които са част от програмата. Във втората част на концерта ще звучи Симфония №41 от Моцарт, а за финал е предвидена специална музикална изненада за публиката. С днешния концерт Оркестърът на Класик ФМ радио открива 16-тия си сезон. „Възхитен съм от тези музиканти, от тяхната гъвкавост, инициативност и отзивчивост към моите изисквания“, сподели Радослав Шулц след репетициите с оркестъра. Концертът тази вечер е в зала „България“ от 19:30 и се финансира от Програма „Култура” на Столичната община.
“Дяволската цигулка“ е виртуозна творба за цигулка и камерен оркестър. Световната премиера е осъществена именно от Радослав Шулц през 2015 г. в Мюнхен със Симфоничния оркестър на Баварското радио и диригент Марис Янсонс. Пиесата е вдъхновена от един известен епизод от живота на италианския бароков композитор Джузепе Тартини, който една нощ сънувал как дяволът свири на цигулка. Музиката на Лазаров започва с бавно въведение, в което най-ниската струна на цигулката е настроена с цяла кварта по-ниско и звучността създава усещане за народен инструмент. В следващия дял струната се пренастройва към нормалното й звучене и започва „дяволски танц“ в характерните за българския фолклор неравноделни размери.
Билети за концерта тази вечер могат да се намерят само на касата на „Кантус Фирмус“ в залата.

За Оркестъра на Класик ФМ радио
Създаден през 2002 г. Оркестърът на Класик ФМ радио успя да промени представата на българската публика за класическата музика. Талантливите млади оркестранти са избрани от световноизвестните музиканти Минчо Минчев и Роберт Коен, след прецизно прослушване и работа в майсторски класове в Русе. С изключителен интерес са посрещнати първите изяви на състава в “Европейски музикален фестивал” в София. След този огромен успех, през есента на 2002 г. е организиран първият сезон на оркестъра в цикъла „Концертмайсторите“. В тази поредица са представени известните по цял свят български музиканти Веско Пантелеев – Ешкенази, Васко Василев, Мила Георгиева, Светлин Русев и др.