Силно българско присъствие в концерта „The World of Video Game Music“

В програмата се включва и музика от Assassin’s Creed: Rogue от Елица Александрова, а солистка за вокалните партии ще бъде Весела Делчева

13 февруари 2018, София
Силно българско присъствие се оформя в програмата на концерта „The World of Video Game Music“ на 14-ти март от поредицата „Музиката на Америка“. Организаторите от „Кантус Фирмус“ обявиха включването на още едно българско име в програмата – музика от играта „Assassin’s Creed: Rogue”, създадена от Елица Александрова. Тя ще бъде четвъртият гост-композитор на концерта, заедно с Нийл Акрий, Пенка Кунева и Борислав Славов, които също ще присъстват. Събитието ще се състои в зала „България“ от 19:30 ч. и се организира със съдействието на Фондация „Америка за България“.
Елица Александрова е утвърдено име като композитор и звуков дизайнер във фирмата за разработване на видео игри Ubisoft – София Тя е също и пианист, арфист и аранжор. Вече над 20 години тя участва в реализирането на множество музикални проекти – от създаването на звуков дизайн и оригинална музика за различни игри, до композиране на музика за танцов спектакъл и няколко късометражни филми. Други заглавия на игри с нейна музика са “Ghost Recon: Shadow Wars”, “Fashion Designer” за Nintendo 3DS, “Tale of Etria”.
Програмата се оформя от избрани характерни откъси от популярните видео игри World of Warcraft, StarCraft II, Uncharted 2, Diablo III, Prince of Persia, Divinity: Original Sin 2, Lord of the Rings Online и други. Те ще бъдат изпълнени от голям симфоничен състав на Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Ейми Андерсън от САЩ. Композиторът Нийл Акрий също ще се качи на диригентския пулт, за да представи своите пиеси от програмата. Допълнителен колорит в оркестровия звук ще внесе талантливата певица Весела Делчева, която ще изпълнява вокалните сола в някои от пиесите. Особено важно е нейното участие за въздействащите откъси от играта Everybody’s Gone to the Rapture, създадена от Джесика Къри, както и за музиката на Елица Александрова.
Весела Делчева е сред обещаващите млади попълнения в Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Тя е изпълнявала водещи роли в редица постановки на мюзикъли, а през настоящия сезон играе ролята на Бети Шифър в спектакъла „Булевардът на Залеза“. Певицата е работила като вокален педагог в телевизионния формат „X factor“ и е участвала в българските финали на конкурса „Евровизия“ през 2007 и 2009 г.
Билетите за концерта на 14-ти март са на цени от 20 до 50 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com.