Българка – композитор в Холивуд сбъдва своя мечта с концерт у нас

Специална изненада за геймъри очаква слушателите на 14-ти март в зала „България“

26 февруари 2018, София
„Сбъдва се една голяма моя мечта“, написа във Facebook Пенка Кунева, утвърден композитор на филмова и компютърна музика в Холивуд за концерта „The World of Video Game Music“. Уникалната продукция с откъси от популярни видео игри, изпълнени от симфоничен оркестър, ще бъде представена на 14 март от 19:30 ч. в зала „България“. Събитието е част от осмия сезон на цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“.
„Партитурите за видео игри са наследник на голямата симфонична традиция на киноиндустрията, а сега тази великолепна оркестрова музика ще звучи на живо в класическото пространство на зала „България““, пише още Кунева, автор на музиката към филма „Ага“ (реж. Милко Лазаров), показан вчера на закриването на фестивала “Берлинале”.
Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи фрагменти от игрите World of Warcraft, StarCraft II, Overwatch, Uncharted 2, Diablo III, Gears of War 2, Mario, Call of Duty, Lord of the Rings Online, Everybody’s Gone to the Rapture, Prince of Persia, Divinity: Original Sin 2, Assassin’s Creed: Rogue, Victor Vran. Автори на музиката са Нийл Акрий, Гред Едмънсън, Джак Уол, Стив Джаблонски, Ченс Томас, Джесика Къри, както и българските им колеги Борислав Славов, Елица Александрова и Георги Стрезов. Някои от тях композират директно на компютър и никога до момента не са чували творенията си на живо. Сега специално за концерта те са подготвили нови аранжименти, които ще прозвучат премиерно в зала „България“ на 14 март. От произведенията на самата Пенка Кунева в програмата са включени фрагменти от играта „Принцът на Персия“, както и от концептуалния й албум „Жената астронавт“.
„Събитието в София е забележително, понеже симфоничните концерти с музика от игри са рядкост. По света се правят предимно концертни продукции на една игра, или концерти-спектакли от типа на Video Game Live в големи зали или стадиони с участие на поп инструменти“, обяснява Кунева.
Организаторите са подготвили и специална изненада за геймърите, които ще присъстват на концерта. Всеки слушател в залата може да участва в томбола за награда, предоставена от фирма „Пулсар“. Късметлията ще спечели игра за платформа по избор от заглавията, включени в селекцията за концерта.
Билетите за концерта на 14-ти март са на цени от 20 до 50 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com.