„Европейски музикален фестивал“ 2018 стартира в петък с концерт на Максим Венгеров

Музикантът пристига със забележителната си цигулка „Страдивариус Екс Кройцер“ от 1727 година

27 март 2018, София
Осемнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ стартира в петък – 30 март, с концерт на феноменалния руски цигулар Максим Венгеров. Знаменитият музикант ще пристигне у нас в ранните часове на 29 март с чартърен полет от Санкт Петербург. Гостуването му там е свързано с участие в тържествен концерт с оркестъра на Филхармонията по случай 100-годишнината на азербайджанския композитор и диригент Кара Караев. На 28 март Венгеров ще представи рядко изпълнявания Концерт за цигулка от Караев в голямата зала на Филхармонията под диригентството на Рауф Абдулаев. Веднага след събитието той ще пътува за София, където на 29 март ще репетира със Софийската филхармония и диригента Найден Тодоров. На 30 март в зала №1 на НДК от 20:00 ч. те ще представят стилна програма от творби на Йоханес Брамс – Концерт за цигулка в ре мажор и Симфония №1 в до минор. „Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ и е включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.
Както повечето велики цигулари от нашето съвремие Максим Венгеров свири на забележителна цигулка от прочутия италиански майстор Антонио Страдивариус. „Страдивариус Екс Кройцер“, с която идва цигуларят, е създадена в късния творчески период на лютиера – през 1727 година. Цигулката има характерен плътен звук и Венгеров неведнъж е споделял, че тя има специално значение за него и е изключително щастлив да свири на нея. В миналото инструментът е бил притежание на легендарния Рудолф Кройцер, основоположник на френската цигулкова школа, на когото Бетовен посвещава една своя соната. Венгеров се сдобива с цигулката през 1997 година и споделя, че е трябвало специално да промени техниката си на свирене, за да може да се адаптира към нея.
Максим Венгеров пристига у нас със съпругата си Олга Гринголц, която е изкуствовед. За нея Максим казва, че е открил сродната си душа. Двамата са женени от 2013 година и живеят в Монако с двете си дъщери, а Олга е сестра на друг известен руски цигулар – Иля Гринголц.
Ограничено количество билети за концерта на Максим Венгеров и Софийската филхармония все още могат да бъдат закупени от касите в зала „България“ и в билетния център на НДК.