Музика за цигулка и оркестър от големия екран в концерта Cinema Violino

Солистка е виртуозната българка Катя Попов – първата жена концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra

2 май 2018, София
Вълнуваща музика за цигулка и оркестър от големия екран ще звучи в концерта Cinema Violino с Оркестъра на Класик ФМ радио на 30 май от 19:30 ч. в столичната зала „България“. Прекрасните партитури от филмите „Списъкът на Шиндлер“, „Усещане за жена“, „Ново кино „Парадизо“ и още други незабравими пиеси, в които цигулката играе главна роля, са в селекцията на програмата. Като солистка ще вземе участие виртуозната българка Катя Попов, първата жена концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra. На пулта ще застане американският диригент Скот Дън, който гостува за първи път у нас. Почитателите на киното ще могат да чуят също любимите музикални хитове от „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Карибски пирати“ и други. Събитието е от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“. Концертът гостува в програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. и съорганизатор Министерството на културата.
Развълнувана от първото си завръщане у нас и концерт пред българска публика след 28 години блестяща кариера във Франция и САЩ, Катя сподели за радио 105.6 “Новините сега”: “България за мен е една страна, която никога няма да извадя от сърцето си. Аз винаги ще бъда българка, независимо че по-дълго време съм живяла в САЩ. Тази страна е толкова красива, такова невероятно място и с такива ресурси! Това ми дава крила и ме кара да се гордея.“
Като водач на Hollywood Bowl – един от най-реномираните американски оркестри за филмова музика, Катя Попов е свирила под диригентската палка на Джон Уилямс, Джон Маучери, Зубин Мета, Сър Саймън Ратъл и си е партнирала с прочути музиканти като Пласидо Доминго, Джошуа Бел, Мерилин Хорн, Глория Естефан, поп групите Chicago, Earth Wind and Fire и много други. Цигуларката е участвала в записите на повече от 600 филмови партитури за игрални филми в Лос Анджелис и работи с най-търсените композитори в Холивуд. Родена и израснала в София, Катя е учила в Музикалното училище в родния си град, както и в НМА – София, след което продължава обучението си в Парижката консерватория. По-късно се премества в САЩ, където работи в Камерния оркестър на Лос Анджелис и в оркестъра Long Beach Symphony.
Катя Попов свири на майсторска цигулка „Пиетро Гуарнери – Екс Вилхелми“ от 1691 година.
Американският диригент Скот Дън също посвещава своята кариера предимно на филмовата музика. Той е дирижирал симфоничните оркестри на Атланта, Лос Анджелис, Сиатъл, Сан Диего, Питсбърг, BBC Concert Orchestra, Оркестър „Сейнт Люк“, Национален оркестър на Франция, Виенски радиооркестър, Филхармонията на Санкт Петербург, Симфоничния оркестър на Сидни и др. От 2012 г. Скот Дън е помощник-диригент на Hollywood Bowl Orchestra.
Билетите за концерта Cinema Violino са на цени от 20 до 50 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com.