24-ма български дейци на културата ще получат „Златно перо“ навръх празника на славянската писменост

За 23-та поредна година „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM радио връчват златните призове за принос към българската култура и изкуство

16 май 2018, София
Точно в деня на големия български празник 24 май, Ден на славянската писменост и българската култура за 23-та поредна година „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM радио ще раздадат наградите „Златно перо”. 24-ма изтъкнати творци от сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката ще получат престижното отличие за техния принос към българската култура. Отличията ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се състои на Ларгото (пл. Независимост) в центъра на столицата от 17:00 ч. Призът представлява изящна брошка във формата на писец и се изработва от 24-каратово злато.
Сред наградените тази година са големият български композитор Александър Текелиев, оперната прима Габриела Георгиева, актрисата, Слава Рачева, писателят Милен Русков, певицата Йорданка Христова, художникът Христо Йотов, актьорът Юлиан Вергов и др.
По традиция, една от наградите „Златно перо“ се определя от слушателите на Classic FM радио чрез гласуване по електронен път. Желаещите могат да се включат във вота до 20-ти май на email zlatnopero@classicfm.bg. Техният избор за носителя на 24-тата награда ще бъде обявен на самата церемония.
Събитието е с вход свободен. В програмата ще участват Детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, солисти от Националния музикален театър и някои от носителите на наградата. Церемонията „Златно перо“ е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“, включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България.