Тромпетистът Мишо Йосифов представя младите надежди на българския джаз

Биг Бендът на НМА „Проф. П. Владигеров“ ще изнесе концерт на 14 юни в Sofia Live Club

6 юни 2018, София
Авторитетният и обичан джаз изпълнител Михаил Йосифов ще представи младите надежди на българския джаз в концерт от програмата на „Европейски музикален фестивал“ и Sofia Jazz Peak. Виртуозният тромпетист, който от 2015 година ръководи Биг Бенда към катедра „Поп и джаз изкуство” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, ще бъде диригент и солист в концерта „Младите в джаза“ на 14 юни от 20:00 ч. в Sofia Live Club. Талантливите възпитаници на академията са подготвили разнообразна програма, която обхваща широк диапазон от стилове: от суинга на 30-те години на миналия век, през Каунт Бейзи, до съвременния фънк на Джо Завинул, Брекър Брадърс и Tower of Power. Сред пиесите са класически заглавия като Corner Pocket, Nice Work If You Can Get It, Georgia on My Mind и др. Като солисти в концерта ще се изявят младите вокалисти Велека Цанкова, Кирил Методиев, Димитър Крапчев и др. Специално участие в събитието ще вземе и забележителният тромбонист Вили Стоянов, с когото Мишо Йосифов си партнира в много от своите проекти.
Продажба на билети: на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com, както и на мястото на събитието 1 час преди концерта. „Европейски музикален фестивал“ 2018 е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.
Биг Бендът на Музикалната академия съществува още от 70-те години на миналия век, като учебен оркестър за студентите от джаз факултета. Негов създател и пръв диригент е Йонко Татаров, а през следващите десетилетия съставът е дирижиран от Томи Димчев и Ясен Обретенов. През 2015 г. оркестърът е поверен на Михаил Йосифов, който се числи към най-успешните български изпълнители на джаз музика. Под негово ръководство Биг Бендът на академията развива активна концертна дейност: участва в мюзикъла „Кабаре” на сцената на Музикалния театър в София, във фестивала „A to JazZ“ 2017, а през февруари т. г. представи самостоятелен концерт в Първо студио на БНР.
Освен виртуозен тромпетист, който вече почти 30 години не се разделя с инструмента си, Михаил Йосифов е също композитор, аранжор и инициатор за реализирането на различни проекти, сред които и „Брас Асоциация“. Той пише музика за филми и театрални постановки, както и за собствената си формация – „Михаил Йосифов секстет“. Без съмнение, Мишо е от най-търсените музиканти в България, както за студийни записи, така и за концертни участия, а от 2010 година той е преподавател в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.