„Европейски музикален фестивал“ открива деветнадесетото си издание с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров

Форумът представя 13 събития в София от март до юни

12 март 2019 г. , София
„Европейски музикален фестивал“ открива деветнадесетото си издание с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров. Форумът, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, ще представи 13 събития в София от март до юни. Три от тях са посветени на 120-тата годишнина от рождението на „патриарха“ на българската музика Панчо Владигеров.
Концертът на 21 март, с който се открива фестивала, е част от 90-ия юбилеен сезон на една от водещите институции в културния живот на България – Софийската филхармония. „Владигеров превръща в музика всичко, до което се допре. Няма симфоничен оркестър, няма прославен диригент, който да не се е почувствал изкусен да включи в своя репертоар композиции на Панчо Владигеров“ – казва за него поетът Николай Лилиев. „Патриархът“ на българската музика, роден на 13 март преди 120 години, ни е оставил огромно творческо наследство в различни жанрове. Три от неговите композиции ще бъдат изпълнени на 21 март в зала „България“ – емблематичните „Еврейска поема“, „Дивертименто“ за голям симфоничен оркестър и виртуозният Концерт за цигулка и оркестър №1 със солист – именитият наш цигулар Марио Хосен. На пулта пред музикантите от Софийската филхармония ще застане маестро Георги Димитров.
„Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на 20-ти век – посоки, връзки, отражения“ – така е озаглавена изложбата, която подготвя Къща музей „Панчо Владигеров“ в София за откриването на „Европейски музикален фестивал“ 2019. Експозицията е опит да се представи твореца в контекста на музикалното изкуство и традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена от европейската и световна музикална култура – Рихард Щраус, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Бруно Валтер, Херберт фон Караян, Евгений Светланов, Алексис Вайсенберг, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах и много други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век. Посетителите в зала „България“ могат да я разгледат до 31 март.
На годишнината на Панчо Владигеров, патрон на Националната музикална академия, е посветен и концертът на 15 май. В залата на Академията талантливи студенти ще изпълнят камерна вокална и инструментална музика на Владигеров.
„Европейски музикален фестивал“ ще се проведе в София в периода март – юни 2019 г. и ще представи събития с класическа музика, в които ще се изявят над 500 български и чуждестранни участници. Програмата на фестивала включва концерти със симфонична и камерна музика от барока до нашата съвременност, събития на открито, както и концерти за деца. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г., а съорганизатор е Министерството на културата.
В рамките на фестивала като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио ще гостуват множество изявени музиканти с ярка европейска кариера – Антон Бараховски, концертмайстор на СО на Баварското радио, феноменалната пианистка Пламена Мангова, виолончелистът Кирил Злотников и Мила Георгиева, концертмайстор на СО на Радио Щутгарт.
Фестивалът ще отбележи 40-годишния юбилей на Детски хор „Пим-Пам“ с любимите на няколко поколения песни на Борис Карадимчев, като „Хора и улици“, „Бяла тишина“, „Богатство“, „Робинзон Крузо“ и др. Към най-малките зрители на „Европейски музикален фестивал“ 2019 е насочен концертът на 19 април. В зала „България“ деца от столичните училища ще се срещнат с голямото семейство на ударните инструменти в приказката „Музикално пътешествие“ по музика и текст на Добри Палиев. Изпълнители ще бъдат ученици от НМУ „Любомир Пипков“, София.
На 8 май „Бахово общество в България“ ще представи Хенделовата оратория „Месия“ в аулата на Софийския университет, в интерпретацията на диригента Йосиф Герджиков, водещи български солисти и австрийския тенор Виргил Хартингер.
Традиционно за фестивала е и събитието за широка публика „Европа танцува“. На 22 май на „Ларгото“ ще танцуват детски състави от Националния дворец на децата, Детски фолклорен ансамбъл „Здравец“, Фолклорен ансамбъл „Средец“ и Балетна школа „Маша Илиева“.
Сред съпътстващите събития на фестивала е и ретроспективната изложба „Музика в обектива“, с която фотографа Василка Балевска ще отбележи 50 години творческа дейност. Уникални нейни снимки, запечатали образите на прочути музиканти, свирили в зала „България“, ще украсят фоайето на залата.
Престижната награда „Златно перо“ тази година ще бъде връчена за 25-ти път. Отново ще бъдат почетени 24-ма именити творци с принос към българската култура.
Сред акцентите в програмата е първото гостуване у нас на сръбския цигулар Неманя Радулович, ексклузивен артист на водещата звукозаписна компания “Дойче грамофон”, който ще изнесе концерт със своя оркестър Double sense на 23 юни в зала 1 на НДК.
Билетите за всички събития от фестивала са продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.