Държавен културен институт Къща музей „Панчо Владигеров” и „Европейски музикален фестивал“ 2019 представят изложбата „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения”

18 март 2019, София
Държавният културен институт Къща музей „Панчо Владигеров” и „Европейски музикален фестивал“ 2019 представят изложбата „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения”. Тя ще бъде разположена във фоайето на зала „България“ и се открива на 21 март от 18:00 ч. В нея са събрани свидетелства и архивни материали от фонда на музея – снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и лична кореспонденция, запечатали активните творчески и лични контакти на Панчо Владигеров. Те са израз и на високата оценка на водещи музиканти и интелектуалци за таланта на композитора и неговото ярко присъствие в европейската музикална култура на миналия век. Идейната концепция е на директора на музея – Надя Сотирова и нейните млади сътрудници д-р Александър Лиалиос и Вероника Петрова, а художественото оформление е осъществено от д-р Стоян Бунджулов.
Експозицията, която се реализира по повод 120-годишнината от рождението на твореца, е опит за представянето му в контекста на музикалното изкуство и музикалните традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световна музикална култура – композиторите Рихард Щраус, Золтан Кодай, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Джордже Енеску, Арам Хачатурян; диригентите – Бруно Валтер, Исай Дубровен, Херберт фон Караян, Едуард Мьорике, Джордже Джорджеску, Саша Попов, Евгени Светланов; пианистите – Алексис Вайсенберг, Дино Липати, Святослав Рихтер; цигуларите – Макс Розен, Густав Хавеман, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, Леонид Коган; певци и музикални продуценти, както и други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век – поети, писатели, драматурзи, режисьори.
На събитието ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината от рождението на композитора.
„Европейски музикален фестивал“ 2019 се провежда като част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерство на културата на Р. България. Изложбата се реализира в партньорство със Софийската филхармония и може да бъде видяна до 31 март включително.