Влади Михайлов: „Нашият град“ ще се пее и след сто години

Звездите от “Mamma Mia!” и „Фантомът на операта“ Весела Делчева и Влади Михайлов изпълняват златните песни на Борис Карадимчев в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“ 2019

5 април 2019 г.

Весела Делчева и Влади Михайлов са солисти в юбилейния концерт „Да бъдем различни – 40 години с песните на „Пим-Пам“ и Борис Карадимчев“, на 15 април от 18:30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Събитието е част от артистичната програма на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата“ 2019. Двамата певци и малките хористи от „Пим-Пам“ ще изпълнят някои от златните песни, които Борис Карадимчев създава през последните десетилетия на 20 век. В концерта участва също Хорът на пловдивските момчета „Ст. Благоева“ с художествен ръководител Милка Толедова. Водещ на събитието ще бъде журналистът от Classic FM радио Георги Митов – Геми. Билетите се продават в мрежата на Eventim и на касата на ДК „Борис Христов“ от 8 до 15 април.
Весела Делчева и Влади Михайлов се запознават в „Александра аудио“ по време на дублаж на анимационни филми, но на сцена се срещат за първи път през 2011 г. в мюзикъла „Зоро“, постановка на Музикалния театър. Следващият съдбовен дует се осъществява миналата година, когато двамата играят главните роли в култовия мюзикъл “Mamma Mia!”, а по-късно и във „Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър.
Весела Делчева е едва на шест години, когато родителите й я записват в детската вокално-театрална формация „Таласъмче“. С музика и танци се занимава до завършването на Втора испанска гимназия в София, когато е поставена на кръстопът, дали да продължи с езиците или да учи пеене. Тя избира Музикалната академия и от 2011 г. е солист в Музикалния театър в София. От дете се занимава с жанра, който счита за своето призвание – мюзикъла. Най-ярките й роли са в „Зоро“, „Магьосникът от Оз“, „Аладин“, „Мулен Руж“, „Бягство“, „Булевардът на залеза“ и „Фантомът на операта“. С огромно удоволствие приема поканата на „Кантус Фирмус“ да участва в честването на юбилея на детски хор „Пим-Пам“: „Много е важно за децата, които носят музикален талант, да получат шанс да го развиват в такива формации като детски хор „Пим-Пам“. В такава среда се създават ценности, научават се да работят в екип, което е важно не само за заниманието с изкуство. Ние, професионалните артисти, трябва да сме проводниците на голямото наследство, оставено от Борис Карадимчев, да предаваме посланията му на следващите поколения“, споделя Весела Делчева за предстоящия концерт.
Влади Михайлов също изучава езици в училище и завършва Английска филология, но музиката е неговият свят. Още като съвсем малко дете, когато са го питали какъв иска да стане, е отговарял „актьор, певец и китарист“. Родителите му запалват у него любовта към изкуството. Майка му свири на цигулка, баща му – на китара. В дома им често се събират известни певци и актьори. С баща си и брат си често слушат записи на поп и рок музика и я анализират. Така получават своеобразно „домашно“ музикално образование. Влади Михайлов два пъти участва в конкурса „Евровизия“ – през 2017 г. като вокалист на Кристиян Костов и през 2018 г. с групата Equinox. Снимал се е в повече от 50 чуждестранни филмови продукции, което му е дало възможност да се срещне известни имена като Салма Хайек и Ейдриън Броуди. Три са българските продукции, в които е участвал като актьор, композитор и изпълнител – „Нокаут“ на режисьора Ники Илиев, „Бензин“ на Асен Блатечки и „Възвишение“ на Виктор Божинов. И в трите филма оставя музикална следа. „Възвишение“, в който играе ролята на един от четниците – Симо Влаха, е крайъгълен камък в неговата кариера. В момента се снима с известни артисти в италианската продукция „American night“ – Джонатан Майерс от сериала „Династията на Тюдорите“ и Емил Хърш от „Into the Wild“. За участието си концерта на 15 април той споделя: „Щастлив съм, че ще имам възможност да изпълня такава песен като „Нашият град“, която съм пял с различни формации в продължение на много години, на различни места и по различни поводи и винаги е било много вълнуващо. Това е песен, която улучва точно в сърцето и ще се пее и след сто години. В песните на Борис Карадимчев няма нищо излишно. Всеки припознава в „Нашият град“ своето родно място, всеки е бил в студентските си години в ситуацията от „Богатство“. Текстовете са на Сашо Петров, когото аз смятам за „златното перо“ на българския рокендрол.“
Историята на детски хор „Пим-Пам“ започва преди 40 години, когато вокалната група към Националния дворец на децата е трябвало да изпее песен на фестивала „Златният Орфей“ по повод излитането на първия български космонавт Георги Иванов. Разхождайки се с децата из курорта Слънчев бряг непосредствено преди концерта, Борис Карадимчев им предлага да измислят име на състава. Така, като игра на думи се ражда краткото, звънливо като детските гласчета и запомнящо се име „Пим-Пам“. В продължение на много години композиторът създава десетки ярки и мелодични детски песни, издавани в сборници, на грамофонни плочи, аудио касети и компакт дискове, изпяти от „Пим-Пам“ и големите певци и актьори на 80-те и 90-те години на 20 век като Тодор Колев („Човек и време“, „Робинзон Крузо“) и Васил Найденов („Да бъдем различни“). Голяма част от песните са включени и в учебниците по музика. Така с мелодиите на Борис Карадимчев израстват няколко поколения български деца.