Пламена Мангова: Очаквам концерта тази вечер с огромно вълнение

Довечера тя ще участва в „Европейски музикален фестивал“ с Концерта за пиано, цигулка и виолончело от Бетовен в партньорство с Антон Бараховски, Кирил Злотников, Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Лучано Ди Мартино

23 април 2019, София

„Очаквам този концерт с огромно вълнение“, заяви в интервю за Класик ФМ радио пианистката Пламена Мангова по повод днешната й изява в „Европейски музикален фестивал“ 2019. „Щастлива съм да изпълня Тройния концерт на Бетовен, може би за втори или трети път в живота си. Тази музика е невероятно извисена, тържествена и празнична и бих искала да я свиря колкото може по-често“, сподели още прочутата изпълнителка.
В концерта, който ще се състои тази вечер от 19:30 в зала „България“, ще участват още двама изключителни солисти – цигуларят Антон Бараховски, концертмайстор на Симфоничния оркестъра на Баварското радио и челистът Кирил Злотников – създател на известния квартет „Йерусалим“. „Мисля, че е празник и събитие да се чуят изпълнители от такава класа като Антон и Кирил, които са изключителни инструменталисти и музиканти“, сподели Мангова. „Каня публиката, която обича да слуша музика, изпълнена с феноменален музикален вкус“, допълни още тя.
Общоприето мнение е, че Тройният концерт на Бетовен е една от най-сложните композиции за виолончело. „Творбата е построена около виолончелото“, разказва гостуващият за концерта Кирил Злотников. „Ние, челистите, се шегуваме, че много от пасажите са написани толкова високо, че трябва да получиш виза, за да стигнеш до там”, смее се той. Но наред с това, по мнението на Пламена Мангова, концертът на Бетовен поставя големи предизвикателства и пред пианиста, особено в първата и третата част, а цигулката също има значими моменти в цялата творба. “При Бетовен мелодиите изглеждат обикновени, но са сложни за изпълнение. Те са като чиста вода, но ако в нея попадне малка капчица масло, всичко се променя. Веднага се забелязва, ако се появят някои трудности”, сподели цигуларят Антон Бараховски, отново за слушателите на Класик ФМ радио.
Пламена Мангова с нетърпение очаква изявата си с Оркестъра на Класик ФМ радио и талантливия маестро Лучано Ди Мартино, а в програмата ще звучат още творби на Чайковски (Мелодия, Валс-скерцо и Вариации „Рококо“) и Лист (Унгарска фантазия). В момента Лучано Ди Мартино е артистичен директор и диригент на Пловдивската опера. Той има редица ярки изяви през последните години. Дирижирал е спектакли на сцената на прочутия „Мариински театър“ на оперите „Атила“, „Аида“, „Дон Карлос“, „Сомнамбула“ , „Палячи“ и „Любовен еликсир“. Други важни моменти в кариерата му от последно време са постановките на „Лучия ди Ламермур“ в Държавния театър в Минеаполис, „Риголето” на фестивала „Уорчестър“, „Отело“ в Новосибирския театър, „Евгений Онегин“ в Софийската опера, „Аида“ на фестивала „Opera Open“ в Пловдив, „Мадам Бътерфлай“ в Театъра в Любек, „Дон Жуан“ и „Вълшебната флейта“ в Нюрнбергския държавен театър и др.
„Европейски музикален фестивал“ 2019 е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор на фестивала е Министерството на културата.
Билетите за концерта тази вечер могат да се намерят на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.