Камерни творби от Панчо Владигеров през погледа на младите музиканти от Националната музикална академия

Студенти и докторанти представят инструментални пиеси и песни от големия български композитор в „Европейски музикален фестивал“ 2019

10 май 2019, София
Камерни творби от Панчо Владигеров ще интерпретират младите музиканти, възпитаници на Националната музикална академия в София в концерт от „Европейски музикален фестивал“ на 15 май. По повод 120-годишнината от рождението на твореца талантливи студенти и докторанти ще изпълнят инструментални пиеси и песни от големия български композитор.
„Музиката на Владигеров докосва с лекота душите на младите, защото е много близка до тях, с бликащата буквално от всеки такт жизнерадост, пластичност и хармонично богатство“, споделя проф. д-р Борислава Танева, заместник-ректор на академията. „Със своите непреходни качества тя е живяла, живее и ще живее в сърцата на българските музиканти”, допълва още тя.
Концертът ще се състои в залата на НМА от 19:00 ч. и в него ще звучат поредица от известни произведения на майстора за цигулка, пиано, виолончело и фагот. Сред тях са Песен из „Българска сюита“ за цигулка и пиано, Ръченица и Токата из клавирния цикъл „Епизоди“, оп. 36, Елегичен романс за виолончело и пиано и други творби, които завладяват със своята мелодична красота и богатство на хармонията.
Участници в проявата са младите цигулари Йоан Латровалиев от класа на гл. ас. д-р Галина Койчева, Неда Ковачева, студентка на проф. Евелина Арабаджиева и Майк Перу от Швейцария, който в момента учи при проф. Гинка Гичкова. Своя талант и усет за музиката на Владигеров ще покажат също пианистите Николай Желязков от класа на проф. д-р Борислава Танева и Юске Хосака от Япония, възпитаник на проф. Жени Захариева, фаготистът Калин Бамбани – студент на Петър Коцев и виолончелистът Момчил Пандев с преподавател гл. ас. д-р Атанас Кръстев. Разнообразието на програмата се допълва и от няколко вокални миниатюри в изпълнение на сопраното Радинела Василева от Варна, която следва при доц. Велизара Караянкова. В събитието ще вземе участие и известният солист от Националния музикален театър Марчо Апостолов – редовен докторант към Вокалния факултет в академията от 2017 г. Той ще се представи с песните „Стар Димо“, „Стари дядо стадо пасе“ и „Мар, Димитро льо“, преработки на Владигеров по фолклорни мелодии.
Модератор на концерта ще бъде ас. д-р Петя Цветанова, преподавател по история на музиката в Теоретичния факултет на НМА.
Събитието е поредната проява от тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, посветена на 120-годишнината от рождението на Владигеров. Откриването на фестивала на 21 март беше реализирано с концерт и изложба по повод честването на композитора. И през 2019 г. форумът е включен в Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор на проявата е Министерството на културата.