Отличията „Златно перо“ ще бъдат връчени за 24-та поредна година на тържествена церемония

Официалното награждаване ще се състои на 22-ри май под куполите на „Ларгото“

Всяка година от 1995 година насам престижните отличия „Златно перо“ се присъждат за принос към българската култура и изкуство, като тази година церемонията по награждаването ще отбележи тяхната 24-та годишнина. Инициаторите на наградата „Златно перо“ са агенция „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM радио. Тази година те ще връчат призовете на тържествена церемония, която ще се състои на 22-ри май от 16:00 ч. на „Ларгото“ (пл. Независимост) в центъра на столицата. Сред носителите за 2019 година блестят имената на емблематичния певец Васил Найденов, писателката Здравка Евтимова, актьора Владимир Пенев, феноменалната пианистка Пламена Мангова, изтъкнатия композитор Стефан Димитров, джазмена Ангел Заберски, диригента Юли Дамянов и други изтъкнати творци. Едно от отличията се присъжда на амбициозния екип на Софийската филхармония, по повод 90-годишнината на оркестъра. Като символ на дълбоката признателност на организаторите към приноса на тези творци в сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката, отличените ще получат изящната брошка във формата на писец, която се изработва от 24-каратово злато.
Програмата ще включва изпълнения на някои от артистите – носители на почетния знак. С три песни ще участва и вокална група “Сладки пуканки” от Националния дворец на децата с ръководител Светлана Струнджева. Водещ на събитието ще бъде журналистът от Classic FM радио и водещ на радиопредаването „Сутрешно кафе“ Георги Митов – Геми. Събитието е с вход свободен и се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2019, включен в Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България.
Тазгодишната церемония „Златно перо“ се организира с любезното съдействие на „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“.
По традиция една от наградите „Златно перо“ се определя от слушателите на Classic FM радио чрез гласуване. Желаещите да отправят своята номинация могат да дадат своя вот до 20-ти май чрез обаждане на телефон *7576. Изборът на публиката за носителя на 24-тия почетен знак ще бъде обявен на самата церемония на 22-ри май.