Елин Колев свири виртуозни концерти от Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио през есента

30 май 2019, София
Пет години след последното си гостуване в България младият цигулар от български произход Елин Колев се завръща у нас за голям концертен проект по покана на „Кантус Фирмус“. Порасналото дете чудо ще свири тази есен за родната публика музика от Антонио Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио. Програма от познати и непознати шедьоври на венецианския майстор ще зарадва почитателите на бароковото изкуство в изпълнение на талантливия млад музикант, който вече е завършен концертиращ цигулар с голям сценичен опит. В програмата му за българската изява са цикълът „Годишните времена“ (4 кончерти гроси) и два много виртуозни, но рядко изпълнявани концерта. Те са „Великият могул“ (Grosso mogul, RV 208), известен със своите блестящи и технични каденци, както и концерта в Ре мажор (RV 212), създаден за празника на Св. Антоний от Падуа (Concerto fatto per la solennità della santa Lingua di S. Antonio in Padua), който е един от най-трудните в техническо отношение концерти в цялото творчество на Вивалди. В съответствие с бароковата традиция, творбите ще бъдат изпълнени без диригент, като неговата водеща функция се поема от солиста. Елин свири на старинна цигулка от 1749 година, изработена от лютиера Лоренцо Каркаси, предоставена му от Фондация „Алберт Екщайн“. Концертът ще се състои на 15 октомври от 19:30 ч. в зала „България“. Събитието е част от поредицата „Концертмайсторите“ и се финансира от програма „Култура“ на Столичната община.
Елин Колев е един от младите любимци на българската публика. Роден и израснал в Германия, където работят неговите родители, той започва да се занимава с цигулка на 5-годишна възраст, дебютира с оркестър на 8 години, а на 12 вече свири в прочутата зала „Карнеги Хол“ в Ню Йорк. Участвал е в две филмови продукции в Германия – игралният „Wunderkinder” и документалният филм „Оркестър от изгнаници“ за създаването на Израелската филхармония, в който Елин Колев играе ролята на детето чудо Бронислав Хуберман, филм който наскоро беше представен за първи път в България. Елин е носител на приза “Млад талант на Европа” за 2010 г. от Европейската фондация за култура в Германия. На 14 години той подписва ексклузивен договор със Sony Classical и записва компакт-диска „Elin Kolev“.
Неговата първа и изключително успешна изява в София е през 2013 г. в „Европейски музикален фестивал“. За този концерт той получава наградата „Дебют“ на церемонията „Музикант на годината“ 2013 на Българското национално радио. През 2014 г. младият изпълнител изнася концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио във фестивалите „Варненско лято“ и „Европейски дни на културата“ във Франкфурт. Година по-късно Елин Колев е поканен в академия „Сейджи Озава“ в Швейцария и дебютира във „Виктория Хол“, Женева. През есента на 2017 г. цигуларят е включен в програмата за подпомагане на млади музиканти „SWR2 New Talent“ на немската обществена медия SWR2 (Югозападно радиоразпръскване). Участието му в нея продължава три години и включва излъчвания по радиото, участия в концерти и фестивали, както и записи.
Билетите за концерта на 15 октомври са на цени от 15 до 45 лв. и ще бъдат пуснати в продажба от 31 май на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com