„Кантус Фирмус“ и Софийската филхармония получиха наградата на София за концерта „120 години от рождението на Панчо Владигеров“

19 септември 2019
„Кантус Фирмус“ и Софийската филхармония получиха наградата на Столична община в област „Музика“ за концерта „120 години от рождението на Панчо Владигеров“, с който тази година бе открит деветнадесетия „Европейски музикален фестивал“. Отличеното събитие се състоя на 21 март в зала „България“ с участието на Софийската филхармония под диригентството на маестро Георги Димитров и солист Марио Хосен.
Престижното отличие бе връчено на специална церемония в залата на Народния театър „Иван Вазов“ на 17-ти септември. По повод празника на София журито на наградите почете знакови събития за столицата, които създават неповторимия и привлекателен културния облик на града. На церемонията присъстваха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, министърът на културата г-н Боил Банов, както и много български дейци на културата и изкуството. Водещи на събитието бяха актьорите Ани Пападопулу и Юлиан Вергов, а за настроението на гостите са погрижиха музикантите от оркестър Симфониета „София“ под диригентството на Максим Ешкенази и солистите Мартин Зайранов, Михаела Маринова, Дони, както и американската обоистка Клер Бразо.
„Надявам се, че сътрудничеството между нас и Софийската филхармония ще продължи да създава подобни ярки културни събития“, отбеляза от сцената директорът на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров, който получи приза заедно с Кремена Николова от Софийската филхармония и Даниела Ханджиева – артистичен директор на „Европейски музикален фестивал“ . „Благодарение на подкрепата на Столична община в София вече са гостували някои от най-големите звезди на класическата музика“, допълни още той.
Голямата награда на София тази година бе присъдена на примата на българската естрада Лили Иванова, която не успя да присъства на церемонията заради своя концерт на Античния театър в Пловдив.
„Европейски музикален фестивал“, който се организира от агенция „Кантус Фирмус” е създаден през 2001 година и е едно от водещите събития за класическа музика в столицата. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, ансамбъл „Кремерата Балтика” с ръководител Гидон Кремер, Концертгебау камерен оркестър, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др.

снимка – Гео Калев