Клавирни концерти от Бах и Хайдн в поредицата „Музика за всички“ на „Кантус Фирмус“

27 април 2020, София

В поредицата „Музика за всички“ продължаваме да споделяме online и да си припомняме вълнуващи моменти от предишни издания на „Европейски музикален фестивал“ и други събития, организирани от „Кантус Фирмус“.
На 29 април, сряда, от 19:30 ще звучат клавирни концерти от Й. С. Бах и Й. Хайдн, а записите са от тържественото откриване на „Европейски музикален фестивал“ 2017 година с програмата „Моцарт х 3“, в която участваха изявени наши пианисти от различни генерации. Ще излъчим Концерт за две пиана в до минор от Бах в изпълнение на блестящите солисти Георги Черкин и Виктория Василенко. Те си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Виктория Василенко е рядък талант сред младите български пианисти. Ключов момент в нейната кариера беше спечелването на Международния конкурс „Дж. Енеску“ в Букурещ през 2016 година, който отвори пътя й за множество европейски сцени. Тя вече е и преподавател в Националната музикална академия „П. Владигеров“ в София.
Георги Черкин е сред любимците на родната публика, а кариерата му е свързана с концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. През последните години той свири активно с много български оркестри, а с Филхармоничен камерен оркестър – Берлин музикантът представи свои аранжименти в Унгария, Полша, Русия и на престижните сцени на Берлинската филхармония и „Гевандхаус“, Лайпциг в Германия.
Също на 29 април публиката ще види и една от първите ярки изяви на талантливия млад пианист Емануил Иванов, който през 2019 г. стана победител на елитния Международен конкурс за пианисти „Бузони“ в Италия. Две години преди този изключителен успех, 17-годишният тогава Емануил получи шанса да се включи в „Европейски музикален фестивал“, спечелвайки наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2016 година. Като солист на Оркестъра на Класик ФМ радио той ще изпълни Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн, а на диригентския пулт е отново Григор Паликаров. И двата записа са реализирани от TV1. Благодарим на ръководството на медията за възможността да ги излъчим.
Втората част от концертната програма „Моцарт х 3“ ще бъде излъчена точно на 6 май от 19:30 ч., когато ще звучат оркестровата пиеса „Музикална шега“ и Концерт за три пиана от В. А. Моцарт. Солисти са Виктория Василенко, Георги Черкин и Григор Паликаров, който този път е в ролята на диригент и пианист.
Останете вкъщи и слушайте любимата си музика!
Линк към публикацията: https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria/posts/3059675884075197?notif_id=1587978796260768&notif_t=live_video_schedule_broadcaster
Юбилейното 20-то издание на „Европейски музикален фестивал“ трябваше да се проведе в периода март – май т.г., като част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерството на културата, но бе отложено за есента.