Започва конкурсът на „Кантус Фирмус“ за млади инструменталисти

В състезанието ще вземат участие над 90 изпълнители от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен

29 март 2021, София

Започва първи тур от Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, организиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. Събитието е уникално в българския музикален живот и неговата идея е да стимулира младите музиканти и да им даде възможност за творческа изява дори и в условията на пандемия. Провеждането на конкурса е съобразено с противоепидемичните мерки и се осъществява чрез помощта на дигиталните технологии. Заявка за участие са подали над 90 млади инструменталисти и камерни състави от средните училища по изкуствата в страната: НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, НУИ „Добри Христов“ – Варна, НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, НМУ „Любомир Пипков“ – София, както и младежи от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Нов български университет. На първия тур от състезанието изпълненията на всички кандидати ще бъдат записани от професионален екип от страна на организаторите, при спазване на всички противоепидемични мерки. Записите ще бъдат прослушани и оценени от журито и излъчени в ефира на Classic FM радио в периода 1 – 29 април. Радиодебютите на участниците ще са всеки делничен ден от 10:00 ч. и от 15:00 ч., както и в събота в предаването „Сутрешно кафе“. По този начин младите таланти ще бъдат представени на по-широка публика. Видеозаписите от първия тур ще бъдат качени в YouTube канала на „Кантус Фирмус“, където ще бъдат достъпни за всички любители на класическата музика. Резултатите от първия етап на конкурса ще бъдат обявени до 30 април.
Изявени музиканти с активна международна кариера са поканени в журито на конкурса. Сред тях са известният пианист Георги Черкин, флейтистът Статис Карапанос (Гърция), опитният диригент Григор Паликаров, цигуларят Людмил Ненчев – дългогодишен концертмайстор на Оркестъра на Classic FM радио, както и Даниела Ханджиева, музиколог и директор на „Европейски музикален фестивал“.
Провеждането на втория тур от конкурса е предвидено за средата на месец май в зала „Оборище“ 5 в София и реализацията му също ще бъде съобразена с противоепидемичните мерки.