Млади таланти от цяла България на възраст от 9 до 22 години се състезават за наградите на „Кантус Фирмус“

8 април 2021, София

            Продължават прослушванията от І-ви тур на  Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, организиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. В първа възрастова група до 15 години се състезават 37 млади изпълнители, като най-малката участничка е само на 9 години от Русе. Във втора група до 22 години призовете ще си оспорват 43 кандидати, които са ученици от горните класове на музикалните училища в България, както и обучаващи се в НМА, НБУ и АМТИИ – Пловдив. В състезанието са представени оркестровите инструменти цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, кларинет, фагот, валдхорна, тромпет, тромбон, както и пиано, където конкуренцията е особено силна. В конкурса се включват и камерни ансамбли – дуа, триа и един квартет. Пълният списък на участниците може да се види на уеб страницата на „Кантус Фирмус“.
Организационният екип вече осъществи записите на младите таланти от Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас, а на 9-ти и 10-ти април предстои участието на всички ученици от НМУ „Л. Пипков“ в София, откъдето е най-многобройната група, както и на кандидатите от НМА „Проф. П. Владигеров“. В ефира на Classic FM радио вече се излъчват първите осъществени записи от конкурса. Те могат да се чуят всеки делничен ден от 10:00 ч. и от 15:00 ч., както и в събота в предаването „Сутрешно кафе“.  След 15 април на YouTube канала на „Кантус Фирмус“ ще бъдат качени и видео записите на участниците.
Авторитетното жури на конкурса, в което участват Григор Паликаров, Георги Черкин, Статис Карапанос, Людмил Ненчев и Даниела Ханджиева, ще има трудната задача да отсее най-добрите изпълнения и да определи участниците, които да продължат на втори тур. Всеки от оценяващите ще работи самостоятелно и ще поставя оценки по десетобална система. „Нашата цел е да си създадем първоначално общо впечатление за нивото на всички участници, а след това всеки от журито ще прецени записите на базата на своите музикални критерии, изградени и доказани в изпълнителската и професионална практика“, каза Григор Паликаров, председател на комисията. До 30 април резултатите от първи тур на конкурса ще бъдат публикувани на страницата на организатора „Кантус Фирмус“.