„Европейски музикален фестивал“ 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

27 април 2021, София

„Кантус Фирмус“ представя 21-вото издание на „Европейски музикален фестивал“, което за първи път в историята на форума обхваща почти цялата календарна година – от април до декември 2021 г. Ядрото на програмата е съставено от концерни събития с класическа музика – симфонични и камерни концерти с участието на най-добрите български музиканти, гостуващи чужди звезди и дебютни изяви на млади творци. В търсене на нови възможности за развитие в изпълнената с предизвикателства пандемична обстановка, фестивалната програма е обогатена и с дигитални събития,  които ангажират и активизират традиционните публики. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община, като едно от стратегическите събития в Календара на културните събития на града. Партньори в реализацията са също Софийската филхармония, НМА „Проф. П. Владигеров“, НМУ „Л. Пипков“, Португалския културен и езиков център „Камойш“, Дом на културата „Средец“, Институт „Сервантес“ и др. Медийни партньори на форума са Classic FM радио, Българската национална телевизия, Българското национално радио, “Фреш Радио Груп”, сайтовете “Актуално”, Impressio  и др.
Фестивалът стартира с дигитални събития през м. април, насочени към детска аудитория, а през май, юни и септември предстоят Facebook премиери на видео-концерти от предишното издание на форума, както и онлайн среща с диригента Максим Ешкенази.
Първите събития на живо са предвидени около празника на българската писменост, просвета и култура – 24 май. На тържествена церемония на столичното „Ларго“ на 21 май от 16:00 ч. ще бъдат връчени отличията „Златно перо“, които се присъждат на изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти и художници за техните заслуги в областта на българската култура и изкуство. Тържеството е със специалното участие на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. В същия ден от 18:30 ч. в събитието „Европа танцува“ ще се изявят детски състави от Националния дворец на децата, фолклорните ансамбли „Здравец“ и „Средец“, танцьори от балетна школа „Маша Илиева“, трупата „Dance Academy“ и ДФА „Филип Кутев“.
През пролетните месеци до края на м. юни в програмата на „Европейски музикален фестивал“ се очертават няколко основни акцента. Точно пет години след изключителния успех на музикалния проект „Танго“, създаден от  творческия тандем  Веско Пантелеев – Ешкенази – Людмил Ангелов и представен за първи път в „Европейски музикален фестивал“  2016 г., сега двамата големи музиканти се събират отново за съвместна изява пред фестивалната публика. Развивайки концепцията на тангото в нова вълнуваща програма, озаглавена „Пиацола и Гершуин“, забележителното дуо ще излезе на сцената на зала „България“ на 26 май. Този концерт е едно от събитията, които отбелязват 100-годишнината от рождението на аржентинския майстор на тангото Астор Пиацола. Също по този повод на 22 юни в зала „България“ меломаните ще имат възможност да чуят чаровната цигуларка Мила Георгиева и Оркестъра на Класик ФМ радио с интерпретация на двата цикъла „Годишни времена“ от Антонио Вивалди и Астор Пиацола, а на диригентския пулт ще застане Максим Ешкенази.
На 6 юни в зала „Оборище 5“  фестивалът ще представи юбилеен концерт на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент и художествен ръководител проф. Теодора Павлович. Програмата ще включва творби от български композитори, създадени специално и посветени на хора през неговия 55-годишен творчески живот. Събитието се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.
На 11 юни в зала „България“ ще гостува португалският ансамбъл „Румош“ със своя иновативният мултимедиен проект „Да свириш Португалия“. Събитието презентира традиционна музика от 10 различни области в Португалия в аранжимент за цигулка, кларинет и пиано, в съчетание с прожекция на картини от всеки регион, отразяващи природната красота и архитектурно богатство на страната.
По повод 100-годишнината на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ на 25 юни в „Европейски музикален фестивал“ ще дебютират певци и инструменталисти от академията с цялостен спектакъл на операта „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети. Участват студенти от вокалния факултет и Академичния симфоничен оркестър под диригентската палка на проф. Ивайло Кринчев.
В края на м. юни очакваме и гостуването на Албена Данаилова – първата жена концертмайстор на елитния оркестър на Виенската филхармония. Това ще бъде дългоочаквано завръщане на изключителната цигуларка, тъй като нейният концерт, планиран за 2 декември 2020, беше отложен заради локдауна в края на годината. Новата дата на събитието е 29 юни в зала „България“. Албена Данаилова ще изпълни любими цигулкови шедьоври от Й. С. Бах, Ж. Масне, Фр. Крайслер и други композитори в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров.
През м. септември „Европейски музикален фестивал“ 2021 продължава с още привлекателни събития за почитателите на класическата музика. На 28 септември ще се състои заключителният концерт на Първия национален радиоконкурс за инструменталисти, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. Млади таланти от цяла България се състезават за наградите на „Кантус Фирмус“, а най-добрите в тази оспорвана надпревара ще дебютират на сцената на зала „България“, като част от фестивалната програма.
Сред проявите през есента се откроява клавирният интеграл на Людмил Ангелов с музика от Йоханес Брамс. На 5 октомври в зала „България“ пианистът ще си партнира с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров в изпълнение на двата клавирни концерта от Брамс в една вечер. Събитието е част от юбилейната програма по повод 60-годишнината на известния наш пианист.
Също през есента в зала „Оборище“ 5, столичната публика ще може да чуе камерен концерт на младия гръцки флейтист  Статис Карапанос, носител  на престижната награда „Ленард Бърнстейн“ и пианиста Георги Черкин. Като съпътстващо събитие двамата музиканти ще изнесат и майсторски класове по флейта и по пиано в залата на Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София.  В края на фестивалната програма през м. декември 2021 предстои и първото гостуване в България на известен чуждестранен изпълнител, който ще се изяви с оркестъра на Софийската филхармония. Неговото име ще бъде обявено допълнително.
Билети за събитията от фестивала са в продажба от днес 27 април 2021 на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.