„Европейски музикален фестивал“ изкушава меломаните с поредица от ярки концертни събития през есента

 

 14 септември 2021, София

„Кантус Фирмус“ представя есенния дял от „Европейски музикален фестивал“ 2021 с поредица от ярки и интересни концертни събития за всички почитатели на класическата музика. През епидемичната 2021-ва събитията от форума обхващат почти цялата календарна година, предлагайки разнообразни възможности за живи срещи с изкуството и дигитални събития. „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на СО и Министерството на културата, а партньори в организацията са също Софийската филхармония, НМА „Проф. П. Владигеров“, НМУ „Л. Пипков“, Португалския културен и езиков център „Камойш“, Дом на културата „Средец“ и др. Патрон на фестивала е Йорданка Фандъкова, кмет на София. Медийни партньори на форума са Classic FM радио, БНТ, БНР, “Фреш Радио Груп”, “Актуално”, Impressio  и др.

На 28 септември 2021 от 19:30 ч. в зала „България“ ще се състои официалната церемония по награждаване и заключителния концерт на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, организиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и с партньорството на Classic FM радио. В конкурса се включиха над 90 млади таланти от средните и висши музикални училища в България. В програмата ще участват всички носители на награди и поощрения – общо 9  изпълнения, сред които са ярките музикални дарования Ивайло Василев (пиано) – победител в първа възрастова група и дуото Лора Маркова (цигулка) – Сион Найман (виолончело), които печелят приза в групата до 22 години.

Също в края на м. септември ще се състои Facebook премиера на видео-концерта „Людмил Ангелов свири Шопен“ – запис от фестивала през 2020 г. Скоро след това, на 5 октомври публиката ще може да чуе именития пианист на живо в зала „България“ с концерта  „Шeдьоври от Бетовен“. Година след юбилейната 2020-та, когато заради пандемията много от концертите за 250-годишнината от рождението на композитора трябваше да бъдат отменени, музиката на Бетовен продължава да бъде и винаги ще бъде актуална. Програмата на 5 октомври включва Увертюра „Кориолан“, Концерт за пиано и оркестър №5 и Симфония №8. Людмил Ангелов ще си партнира с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров.

На 12 октомври „Европейски музикален фестивал“ продължава с камерен концерт. Виртуозният гръцки флейтист Статис Карапанос, носител на наградата „Ленард Бърнстeйн“ ще представи камерен рецитал заедно с един от любимците на българската публика – пианиста Георги Черкин.  Концертът е в зала „Оборище 5“. Статис Карапанос е възпитаник на Висшето училище за музика в Карлсруе (Германия), което завършва през 2018 г. с отличие. Преди това той е живял в България, където учи в Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София и още през 2012 г. прави своя дебют на сцената на зала „България“ с Оркестъра на Класик ФМ радио. Също в рамките на фестивала Статис Карапанос и Георги Черкин ще изнесат майсторски класове по флейта и по пиано. Те ще работят с млади изпълнители на 9 и 10 октомври от 10 ч. в залата на НМУ „Л. Пипков“ в София.

На 12 ноември в зала „България“ младите таланти Ивайло Василев и Лора Маркова, които бяха отличени с Голямата награда от Конкурса на „Кантус Фирмус“ за млади инструменталисти вече ще свирят на една сцена с Оркестъра на Класик ФМ радио.Диригент е отново Григор Паликаров, а специално участие в концерта ще има и Георги Черкин, член на журито от конкурса. Програмата включва Четвъртия цигулков концерт от Моцарт и Концерта за пиано на Роберт Шуман.

Финал на фестивала е съвместния концерт със Софийската филхармония на 2 декември с първото гостуване в България на феноменалния Кристоф Ешенбах (Германия). Той е един от най-забележителните съвременни музиканти – активен в световен мащаб като диригент и пианист, известен с широтата на репертоара си и дълбочината на своите интерпретации, ментор на млади таланти по целия свят. Професионалният му път е свързан с редица престижни длъжности – музикален директор на Тонхале Оркестър – Цюрих, (1982—1985), Симфоничен оркестър на Хюстън (1988 – 1999), Северногерманския радио-симфоничен оркестър в Хамбург (1998–2004), Оркестър на Париж (2000–2010), Оркестър на Филаделфия (2003–2008) и Национален симфоничен оркестър на Вашингтон. От 2019 г. Ешенбах е главен диригент на Концертхаус-оркестър – Берлин. Солист в концерта на 2 декември ще бъде пианистът Цимон Барто (САЩ).

Билети за събитията от фестивала са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.