Валенсия е новият дом на Людмил Ангелов

На 5 октомври пианистът ще свири музика от Бетовен пред столичната публика с Оркестъра на Класик ФМ радио

29 септември 2021, София
Валенсия е новият дом на известния български пианист Людмил Ангелов. Самият той обяви това в интервю по повод предстоящия си концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио в „Европейски музикален фестивал“. Още от 1992 година животът и кариерата на големия наш музикант са свързани с Испания, където той беше преподавател, концертиращ артист и артистичен директор на Музикалния фестивал в Толедо. Последните три години Людмил прекара предимно в София и Варна, където е роден. Сега изпълнителят избира Валенсия за дом на своето семейство, като „град с прекрасен климат и много добри условия за работа“, както сподели той. Независимо от това, пианистът ще продължи да гостува редовно у нас, за да свири пред многобройните си български почитатели. Той очаква с огромно вълнение изявата си на 5 октомври в зала „България“ (19:30 ч.), заради възможността да изпълни Петия клавирен концерт на Бетовен – музика, която му носи огромна радост. Негови партньори на сцената ще бъдат музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Григор Паликаров. Цялата програма е един реверанс към отминалата юбилейна Година на Бетовен, когато заради пандемията много от предвидените прояви не можаха да се състоят. Другите произведения от концертната вечер са увертюра „Кориолан“ и Симфония №8. „Това е един от авторите, с които всеки музикант съжителства през целия си творчески живот, колосален композитор и творец“, смята Людмил Ангелов.
„Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на Културата и Столичната община като част от Календара на културните събития на СО. За концерта партнира също Софийската филхармония.
Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.
„Европейски музикален фестивал“ предлага и още една възможност за меломаните да се насладят на изкуството на Людмил Ангелов. На 1 октомври – Международния ден на музиката, от 20:00 ч. на Facebook страницата на „Кантус Фирмус“ предстои премиера на видеозапис от концерта „Людмил Ангелов свири Шопен“, състоял се през м. ноември 2020. Видеото е запечатало проникновените интерпретации на три от оркестровите творби на Шопен – Фантазия върху полски теми оп. 13, Andante spianato et Grande polonaise brillante оп. 22 и Първи клавирен концерт в ми минор. Тук Ангелов свири под палката на младия полски диригент Пьотр Сулковски и отново с опитните музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио.