Гръцкият флейтист Статис Карапанос, носител на наградата „Ленард Бърнстейн“ представя камерен рецитал с пианиста Георги Черкин

Двамата музиканти ще изнесат и майсторски класове по флейта и пиано в рамките на „Европейски музикален фестивал“

30 септември 2021, София
Виртуозният гръцки флейтист Статис Карапанос, носител на наградата „Ленард Бърнстeйн“ ще представи камерен рецитал заедно с един от любимците на българската публика – пианиста Георги Черкин. Концертът е част програмата на „Европейски музикален фестивал“ и ще се състои на 12 октомври 2021 от 19:30 ч. в столичната зала „Оборище“ 5. Статис Карапанос е възпитаник на Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Преди това той е живял в България, където е учил в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. През 2012 г. младият талант прави дебют на сцената на зала „България“ с Оркестъра на Класик ФМ радио. Статис Карапанос е бил солист на множество оркестри и ансамбли, включително Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Ансамбъл „Zeitlose Musik“ (Германия) и много други. Той е също активен камерен изпълнител и е изнасял много рецитали като дуо със забележителния диригент и пианист Кристоф Ешенбах. Наскоро изпълнителят взе участие в тазгодишния фестивал „Джордже Енеску“ в Букурещ, като асистент – диригент на Кристоф Ещенбах. През 2020 година флейтистът беше отличен с престижната награда „Ленард Бърнстейн“, учредена от Музикалния фестивал „Шлезвиг Холщайн“, предишни носители на която са световни звезди като Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и др. Музикантът беше и част от журито на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, който наскоро завърши.
За своята първа съвместна изява Статис Карапанос и Георги Черкин подготвят програма с творби от епохата на романтизма. Една от тях е Сонатата за флейта и пиано в ла мажор от Цезар Франк – преработка на забележителната цигулкова соната. Публиката ще чуе също Интродукция и вариации „Trockne Blumen“ за флейта и пиано от Франц Шуберт, Брилянтна фантазия от Франсоа Борн по теми из оп. „Кармен“ на Бизе, както и Пасторал за флейта и пиано от Георги Златев – Черкин. Билетите за концерта са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.
Също в рамките на фестивала Статис Карапанос и Георги Черкин ще изнесат майсторски класове по флейта и по пиано. Те ще работят с млади изпълнители на класическа музика на 9 и 10 октомври от 10 ч. в залата на Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София.
„Европейски музикален фестивал“ 2021 се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на Столична община и под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.