Концертът на Статис Карапанос и Георги Черкин в “Европейски музикален фестивал” се отлага за 3 ноември

Виртуозният флейтист се възстановява след прекарана коронавирусна инфекция

8 октомври 2021, София
Известният гръцки флейтист Статис Карапанос съобщи за “Кантус Фирмус”, че се възстановява от прекарана наскоро коронавирусна инфекция, заради което се налага да отложи своя концерт в „Европейски музикален фестивал“ 2021. Виртуозният музикант и носител на наградата „Ленард Бърнстeйн“ трябваше да свири пред българската публика на 12 октомври, заедно с пианиста Георги Черкин. Новата дата на събитието е 3 ноември 2021 в зала Vivacom Art Hall Оборище 5 от 19:30, а всички закупени билети ще важат без заверка. Програмата на събитието остава без промени. В нея са включени пиеси от Цезар Франк, Франц Шуберт, Франсоа Борн и Георги Златев – Черкин. Отново в рамките на „Европейски музикален фестивал“ е планиран и майсторски клас по флейта със Статис Карапанос, който също се отлага за следващия месец. Флейтистът ще работи с млади музиканти на 2 ноември 2021 от 11 ч. в Нов български университет, Галерия УниАрт в София.
„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на Столична община и под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Статис Карапанос е възпитаник на Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Солист на множество оркестри и ансамбли, включително Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Ансамбъл „Zeitlose Musik“ (Германия) и активен камерен изпълнител Статис бе асистент на Кристоф Ешенбах за участие в тазгодишния фестивал „Джордже Енеску“ в Букурещ. През 2020 година флейтистът беше отличен с престижната награда „Ленард Бърнстейн“, учредена от Музикалния фестивал „Шлезвиг Холщайн“, предишни носители на която са световни звезди като Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и др. Музикантът беше и част от журито на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, който наскоро завърши.
Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса и др. През 2018 и 2019 година пианистът представи свои оркестрации с Филхармоничен камерен оркестър – Берлин на престижните музикални сцени на Берлинската филхармония, „Гевандхаус“, Лайпциг и Дом на музиката в Москва.