Оркестърът на Класик ФМ радио представя младите солисти Лора Маркова и Ивайло Василев

10 ноември 2021, София
Те са млади, изключително талантливи и вече са избрали изкуството за своя съдба. Те са ярки индивидуалности, но основното, което ги обединява, е музиката и стремежът към абсолютно съвършенство в изпълнението на сцената. Лора Маркова (цигулка) и Ивайло Василев (пиано) притежават изключителни музикални качества, но и двамата знаят цената на успеха – огромни усилия и ежедневен труд. През м. май тази година Лора и Ивайло получиха признание от журито на Националния конкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“, спечелвайки Голямата награда от конкурса, съответно във ІІ-ра и в І-ва възрастова група. Това им дава възможност да се представят сега като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио. На 12 ноември от 19:30 ч. публиката ще може да ги чуе в зала „България“ под диригентството на Григор Паликаров, а специално участие в събитието ще вземе известният пианист Георги Черкин. Програмата на концерта включва Концерт за цигулка №4 от В. А. Моцарт (солист – Лора Маркова), Вариации по тема на Паганини от Брамс (солист – Георги Черкин) и Концерт за пиано от Шуман (солист – Ивайло Василев). Събитието е в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на Столичната община, като част от Календара на културните събития на Столична община. Патрон на фестивала е г-жа Йорданка Фандъкова, а за концерта партнира също и Софийската филхармония. Билетите са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.
В живота на Лора Маркова и Ивайло Василев има много общи неща – и двамата са започнали да свирят на 5-годишна възраст и всеки от тях има завидна колекция от награди и отличия от престижни конкурси. Те са ученици от Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София, като за Лора това е последна учебна година, а за Ивайло е първа в гимназиалния курс. Познават се от отдавна, но свирят заедно сравнително отскоро. През м. октомври т.г. Лора и Ивайло изнесоха камерен концерт на сцената на Сити Марк Арт Център, на който изпълниха сонати от Моцарт и Шуман. Тази изява им помогна, освен да развият музикалната си практика, и да научат повече един за друг. „Няма нищо по-приятно от това двама музиканти да се разбират само чрез езика на музиката“, споделя младият пианист. „Много се говори за неговия талант, но малко хора знаят какъв огромен труд стои зад успехите на Ивайло“, каза Лора Маркова в интервю за Classic FM радио. Тя признава също и за себе си, че колкото по-голяма става, толкова по-малко й помага талантът и толкова повече набляга върху труда. „Всички са талантливи, но малко са тези, които полагат онова усилие, необходимо за постигне на истинското качество“, смята цигуларката. А нейните блестящи успехи през годините доказват, че тя е избрала верния път към постигането на целите си.
Лора Маркова и Ивайло Василев пазят ярки спомени за първото си излизане на сцена с професионален оркестър. Ивайло е на 10-годишна възраст, когато изпълнява 12-тия клавирен концерт на Моцарт във Видин под палката на Константин Илиевски. За Лора първият концерт с оркестър е в Португалия, когато тя е на 9 години и печели музикалния конкурс „Млади виртуози“ в Лисабон. За нея тогава е било непонятно как се постига синхрон между толкова много различни музиканти на една сцена. Цигуларката си спомня, че заради голямото вълнение, не е успяла да разгледа града и сега мечтае да отиде отново там. Независимо, че двамата таланти са посветили живота си на музиката, те все пак намират време и за други неща. Лора Маркова признава, че релаксира най-добре, когато се занимава с творчески дейности, които не са задължителни и изцяло ангажират вниманието й в различна посока от музиката. Тя обича да рисува и да учи чужди езици. Счита, че това е начин да развива различни способности, които допълват музикалното изпълнение. За Ивайло Василев свободното време е много ограничено, но когато все пак го има, той обича да чете книги или да сърфира в мрежата.