„Европейски музикален фестивал“ 2021 завършва с дигитално събитие

3 декември 2021, София
Двадесет и първото издание на „Европейски музикален фестивал“ завършва с дигитално събитие, което символично „затваря кръга“ на тазгодишната програма. На 5 декември от 20:00 ч. във Facebook и на YouTube канала на „Кантус Фирмус“ ще бъде излъчена видео премиера на първата ярка концертна проява от форума, която се състоя на 26 май в зала „България“ и бе посветена на 100-годишнината на Астор Пиацола. Любимите български музиканти Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов очароваха тогава публиката със своите изключителни интерпретации на танга от Пиацола и песни от Гершуин, а сега видеозаписът на събитието ще може да достигне до още по-широка аудитория.
През м. октомври и ноември вече бяха излъчени записите на прекрасните изяви на Мила Георгиева с „Годишните времена от Вивалди и Пиацола“, на Людмил Ангелов с шедьоври от Бетовен, а също концерта на Албена Данаилова, състоял се на 29 юни, заключителния концерт от Конкурса за наградите на „Кантус Фирмус“, както и дебюта на младите музиканти Лора Маркова и Ивайло Василев с Оркестъра на Класик ФМ радио. Тези записи са все още достъпни за гледане на YouTube канала на „Кантус Фирмус“.
Вчера, 2 декември се състоя и последният фестивален концерт на живо, който се превърна в незабравимо преживяване за столичната публика. За първи път в България гостуваха легендарният немски диригент Кристоф Ешенбах и изявеният американски пианист Цимон Барто, които постигнаха майсторски интерпретации в отлично партньорство с оркестъра на Софийската филхармония.
През епидемичната 2021-ва събитията от „Европейски музикален фестивал“ обхванаха почти цялата календарна година, предлагайки богата програма с участието на любими наши артисти и гости от чужбина. Форумът бе реализиран с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на СО и Министерството на културата, а партньори в организацията бяха също Софийската филхармония, НМА „Проф. П. Владигеров“, НМУ „Л. Пипков“, Португалския културен и езиков център „Камойш“, Дом на културата „Средец“ и др.

Линкове за излъчването на концерта „Пиацола и Гершуин“:

https://youtu.be/aw_CFtvDcSo
https://www.facebook.com/events/323363479359174?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D