Диригентът Григор Паликаров: Кой друг, ако не Веско Ешкенази може да научи младите музиканти на свирене в оркестър?

Записването за Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ е до 20 март

11 март 2022

Продължава записването за участие в Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“, организиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. Събитието ще се проведе от март до октомври т.г. и отново ще даде възможност за изява и развитие на талантливи млади инструменталисти от средните и висши музикални училища у нас. Тази година дейно участие в него  ще вземе прочутият наш цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази, който ще бъде жури и ментор в академията. Той бе поканен както заради своето професионално майсторство, така и заради специалната връзка с Оркестъра на Класик ФМ радио, който през тази година отбелязва 20-годишен юбилей. „Поканихме Веско, тъй като той е свързан със състава още от самото му начало, изнесъл е десетки концерти и е една от водещите фигури в емблематичния цикъл „Концертмайсторите“, с който оркестърът завоюва доверието и обичта на публиката“, сподели Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“. В журито на конкурса присъстват също диригентът Григор Паликаров, виолончелистът Атанас Кръстев и цигуларят Людмил Ненчев – концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио от самото му създаване.
През тази година в състезанието могат да участват индивидуални изпълнители с инструментите цигулка, виола, виолончело и контрабас, както и камерни състави. Новото издание предвижда два конкурсни тура, а като трети етап ще бъде реализирана академия по оркестрово свирене. За разлика от първото издание, тази година ще има три възрастови групи, като във всяка от тях са предвидени по три основни награди, както и специални награди. Всички участници от втора и трета група, достигнали до втори тур, ще имат право да участват в академията с основен преподавател Веско Пантелеев – Ешкенази. В продължение на няколко дни младите инструменталисти ще се обучават в оркестрови репетиции и ще споделят опита на своя ментор. „Пожелавам на всеки млад талант да се реализира и да направи световна кариера като солист, но в много случаи това не минава без успешна работа в оркестър“, счита диригентът Григор Паликаров. „Имаме дълъг списък с български музиканти – концертмайстори на световни оркестри и това не пречи на соловата им кариера. А възможността да се учат на свирене в група, и то от най-висока класа ментор, е изключителен шанс. Кой друг, ако не Веско Ешкенази може да научи младите музиканти на свирене в оркестър?“, възкликва той.
„Радостно е, че Национален фонд „Култура“ за втора година подпомага този проект“, споделя Васил Димитров. „За нас това е както материална, така и морална подкрепа и признание, че правим нещо значимо за младите музиканти. За тях този конкурс е една добра, малка стъпка в развитието им“, допълва той.
А благодарение на партньорството с Classic FM радио, конкурсът ще популяризира достиженията на талантливите деца сред широката аудитория и всички записи на участниците ще бъдат излъчени в ефира на медията и публикувани на YouTube канала на „Кантус Фирмус“. Партньори в организацията на конкурса са също и ръководствата на средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, както и висшите учебни заведения за музика НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НБУ и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
Регламентът на конкурса и формуляр за участие са поместени ТУК. Крайният срок за записване е 20 март 2022.