Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния „Европейски музикален фестивал“ и 20-тия юбилеен сезон на Оркестъра на Класик ФМ радио

21 март 2022, София
Изключителната българска цигуларка Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио ще открият 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ с концерт на 19 април в зала „България“ от 19:30 ч. Това е и първото събитие от 20-тия юбилеен сезон на ансамбъла, чиято годишнина ще бъде отбелязана с редица прояви през тази година. Както Мила, така и Максим са силно свързани с развитието на Оркестъра на Класик ФМ радио и утвърждаването му на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многобройни успешни изяви с този състав, а от 2019 година, когато за първи път музицираха заедно на сцената, общите им проекти се радват на изключителен интерес. Сега двамата първокласни изпълнители и Оркестърът на Класик ФМ радио се събират отново, за да представят на публиката стилна и изискана програма с музика от Волфганг Амадеус Моцарт. Мила Георгиева ще интерпретира два от най-популярните цигулкови концерти на виенския майстор – Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219. А под диригентската палка на Максим Ешкенази публиката ще чуе също увертюра към операта „Митридат, цар понтийски“ и Симфония №17 в сол мажор, създадена от 16-годишния Моцарт. Билетите за концерта са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.
22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Форумът ще се проведе от април до ноември т.г. с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община. В програмата на фестивала са планирани 13 основни концертни събития, както и няколко съпътстващи прояви. Гостуващи артисти от Полша, Чехия, Великобритания, Сърбия, Австрия, Португалия и САЩ ще покажат своето изкуство пред столичната публика. С нови оркестрови проекти ще участват и водещите български музиканти Людмил Ангелов, Григор Паликаров и Веско Пантелеев – Ешкенази. Освен симфонични и камерни програми, фестивалът ще предложи още crossover проекти, фадо музика, танго и фолклор. Във фестивалната програма ще дебютират яркият клавирен талант Джулиан Тревелиян, лауреат от Конкурса „Геза Анда“, цигуларят Максим Цеков, победител в конкурса „Клостер Шьонтал“ и др. В камерен концерт с участието на студенти от НМА ще бъдат отбелязани годишнини на големи български композитори. В рамките на фестивала за 27-ма поредна година ще се състои церемонията „Златно перо“, на която ще бъдат отличени заслужили български дейци на културата. Партньори в организацията са Институт „Камойш“, НМА „Проф. П. Владигеров“, Полския институт, Софийската филхармония, Чешкия център и др.