Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет „Епок“ и звездата на фадото Камане гостуват в „Европейски музикален фестивал“ 2022

25 март 2022, София

Големият американски цигулар Пинкас Цукерман, британският пианист Джулиан Тревелиян, квартет „Епок“ от Чехия, звездата на фадото Камане от Португалия и още изявени чуждестранни и български артисти ще гостуват в „Европейски музикален фестивал“ през тази година. Двадесет и второто издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус“, ще се проведе от 19 април до 8 ноември 2022 с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община. Планирани са 13 основни събития – симфонични и камерни концерти,  както и съпътстващи прояви. Форумът поставя във фокус творчеството на композиторите Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Шуберт и няколко български автори, чиито годишнини ще бъдат отбелязани през  2022. Още с откриването на 19 април започват и юбилейните концерти на Оркестъра на Класик ФМ, който през тази година отбелязва 20-ти юбилей. Първият от тях ще представи ансамбъла с моцартова програма под диригентството на маестро Максим Ешкенази и солистка Мила Георгиева (цигулка). Също през април с камерен концерт ще бъде отбелязана 225-та годишнина от рождението на Франц Шуберт. Това събитие ще събере талантливите музиканти Зорница Иларионова (цигулка), Гергана Николаева (мецосопран), Марио Николов (тенор), Мартина Табакова (пиано) и Кристиан Чернев (виолончело), които подготвят вълнуваща програма от инструментални и вокални шедьоври на австрийския романтик.

На 9 май фестивалът отдава почит към творчеството на българските автори Лазар Николов, Александър Райчев, Парашкев Хаджиев и Веселин Стоянов. Техни произведения ще звучат в изпълнение на изявени студенти от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в София.
Друг акцент в пролетния дял на фестивала е концертът на ансамбъл „5/4 Танго“ с музика от Астор Пиацола на 16 май в зала „България“. Ансамбълът е създаден през 2021 г. по инициатива на пианиста Людмил Ангелов и събира заедно музикантите Йован Богосавлиевич, цигулка (Сърбия), Цветан Недялков, китара, Маргарита Калчева, контрабас и Стоян Караиванов – първият български бандонеонист, който е само на 25-годишна възраст, а вече е канен и концертира в множество формации, фестивали и концерти в България и Европа. Изискан танго колорит на събитието ще придадат премиер-солистите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев по хореография на Светлин Ивелинов.
В рамките на фестивала за 27-ма поредна година ще се състои церемонията „Златно перо“, на която ще бъдат отличени заслужили български дейци на културата. Традиционното за фестивала танцово събитие с фолклорна музика от Европа и участие на младежки състави “Европа танцува” е на 20 май на “Ларгото” в центъра на столицата.
„От Шопен до Максимюк“ – така се нарича концертната програма на акордеонното трио  “Motion” от Полша. Тя ще бъде представена на 2 юни в зала 11 на НДК. Тримата виртуози от състава са истински феномен на европейската и световната музикална сцена. Повече от 25 години ансамбълът популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни на шест континента.
Завладяващата меланхолия на португалското фадо ще очарова българската публика на 8 юни в зала „България“, когато във фестивала ще гостува Камане – „най-великият фадо изпълнител след Амалия Родригеш“. Известният португалски певец, чиято кариера продължава вече над 40 години, ще представи у нас най-новия си албум Aqui Está-se Sossegado (Тук е спокойно), реализиран заедно с Марио Лажиня – пианист и композитор.
През есента в „Европейски музикален фестивал“ предстоят няколко ярки концертни събития, посветени на 20-тия юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио. С огромно вълнение ансамбълът ще посрещне изключителния американския артист Пинкас Цукерман на 28 октомври в зала „България“. Вече над 50 години Пинкас Цукерман е сред най-търсените и многостранни  артисти на световния музикален подиум, музикант с огромна дискография от над 100 албума, две награди „Грами“ и 21 номинации. Той е известен като виртуоз цигулар, виолист, диригент, камерен музикант и преподавател с удивителна техника и непоклатими артистични стандарти, които будят възхищението на критиците и публиката. Програмата на юбилейния концерт е с творби от Моцарт – Увертюра „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка №5 и Симфония №40. На 1 октомври в рамките на фестивала ще се състои заключителния концерт от Конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ с участието на цигуларя Веско Пантелеев – Ешкенази. На  18 октомври с оркестъра ще дебютират яркият клавирен талант Джулиан Тревелиян (Великобритания), лауреат от Конкурса „Геза Анда“ и цигуларят Максим Цеков (Австрия), победител в конкурса „Клостер Шьонтал“.
На 7 октомври виртуозните музиканти от чешкият струнен квартет „Epoque“ ще изнесат камерен концерт с авторски аранжименти на пиеси от Джанго Райнхард, Астор Пиацола, Джон Уилямс, Пат Матини – събитие по повод Чешкото председателство на Съвета на Европа. 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ завършва на 8 ноември с интегралното изпълнение на двата клавирни концерта от Йоханес Брамс, отново с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и солист Людмил Ангелов. Сред съпътстващите прояви през тази година е уъркшоп по акордеон, дигитални концерти и изложба.
Партньори в организацията на събитието през 2022 г. са Институт „Камойш“, НМА „Проф. П. Владигеров“, Полския институт в София, Софийската филхармония, Чешкия център, Дом на културата „Средец“ и др. Медийни партньори на фестивала са Classic FM радио, Фреш Радио Груп, БНТ, БНР, Actualno, Impressio, CultureOne, Kafene.bg.
Билети за фестивалните събития са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.