Ансамбъл 5/4 Танго гостува на „Европейски музикален фестивал“

Тангото на Пиацола вдъхновява музикантите и през 2022

7 април 2022, София
„Европейски музикален фестивал“ 2022 представя концерт с музика от Астор Пиацола, който е своеобразно продължение на 100-годишнината от рождението на твореца, отбелязана тържествено през миналата година. На 16 май от 19:30 на сцената на зала „България“ ще свири ансамбъл 5/4 Танго, създаден през 2021 г. именно по повод честванията за Пиацола. В състава се включват изтъкнати класически музиканти, всеки от които има впечатляваща кариера и забележителни изяви у нас и по света. Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Маргарита Калчева са обединени от страстта към тангото и още с първите си общи изяви задават високи стандарти в изпълнението на тази музика у нас. Публиката на фестивала ще има възможност да ги чуе с емблематични творби на Пиацола – „Годишните времена на Буенос Айрес“, Концерт за квинтет, “Портрет на Алфредо Гоби” и др. Уникалният облик на това събитие се допълва и от участието на балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет. Те ще танцуват по специално създадената хореография на Светлин Ивелинов. Билетите за концерта са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО за 2022 г. Партньор за концерта на 16 май е и Софийската филхармония.
Ансамбъл 5/4 Танго се ражда по идея на големия наш пианист Людмил Ангелов за изпълнение на основното ядро от произведения на Астор Пиацола. Комбинацията от инструменти – цигулка, контрабас, електрическа китара, пиано и бандонеон, съответства точно на прочутия „Астор Пиацола Квинтет“, основан от композитора през 1960 година, с който той концертира по света и популяризира своята музика. Може да се каже, че този ансамбъл е любимият „инструмент“ на Пиацола в процеса на изграждане на стила Nuevo Tango, представяйки в умален вид типичния танго оркестър. Водеща роля в квинтета, без съмнение, има бандонеонът, каквато е концепцията и на самия Пиацола, като виртуоз на този инструмент. Със своя специфичен звук, тембър и изразни възможности бандонеонът е есенцията на аржентинското танго.

За музикантите от Ансамбъл 5/4 Танго:
Младият изпълнител Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Той учи при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани да Палестрина“ в Каляри (Италия). Участвал е в майсторски класове на проф. Фридрих Липс, проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Фредерик Дешамп, проф. Владимир Мандич и Хуан Хосе Мосалини. Изнасял е концерти с Разградската филхармония, Симфониета – Шумен, Камерен ансамбъл „Дианополис“, Симфоничния оркестър – Сливен, Камерен оркестър „Синфониета дел Арте“, Австрия и др. През юни 2021 г. с огромен успех прави дебюта си със Софийската филхармония под диригентската палка на Константин Илиевски. Концертирал е в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър. Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold „semi nacarado” от 1935 г., който е един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти.
Пианистът Людмил Ангелов e роден във Варна и завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Популярен на петте континента той е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световно известни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано, „Алте Опер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други. От сезон 2011/2012 той e почетен професор в НБУ. През 2016 г., заедно с цигуларя Веско Ешкенази пианистът издаде албума „Tango“, който получи отличието „Проект на годината“ от БНР и бе представен с огромен успех в „Европейски музикален фестивал“ 2016 в София.
Цветан Недялков е един от най-виртуозните китаристи в България. Възпитаник е на НМУ „Л. Пипков“ в София и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където в момента е професор по китара и ръководител катедра „Поп и джаз изкуство“. Блестящ изпълнител, той концертира много активно като солист на Софийската филхармония и на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас и др. Изключително популярен е и от телевизионния екран – като част от бенда на предаванията „Ку-ку”, „Каналето”, „Хит минус едно” и „Шоуто на Слави” и като един от основните музиканти в телевизионни формати като „Мюзик айдъл”, „Пей с мен”, и „Гласът на България”.
Той прави също аранжименти на джаз, поп, филмова, театрална и класическата музика. Ръководител е на множество майсторски класове и е канен като член на жури в редица международни фестивали и конкурси.
Изявеният сръбски цигулар Йован Богосавлиевич печели златен медал на престижния Международен конкурс в Стреза, Италия още на 12-годишна възраст. Завършва следдипломна специализация във Факултета по музика на Белградския университет в класа на проф. Татяна Олуич, а през 2002/2003 г. специализира в Брюкселската Кралска консерватория в класа на проф. Игор Ойстрах.
Той изнася множество концерти като солист на симфонични оркестри в Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Италия, Испания, Турция, Великобритания, Белгия. Като част от известния квинтет „Белтанго“, Богосавлиевич е участвал в най-големите международни танго фестивали по света – Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг и др.
Маргарита Калчева е в състава на Симфоничния оркестър на БНР от 1994 г., като от 1998 г. е водач на групата на контрабасите. Тя завършва НУИ “Панайот Пипков” в Плевен и Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” в класовете по контрабас на И. Петрова и проф. Т. Тошев. Специализира камерна музика при проф. Виктор Чучков и посещава майсторски клас при Мишел Вейон (Швейцария). Свири в ансамблите „Студио Примо“, Български симфоничен оркестър “SIF 309”, била е гост-оркестрант и водач на група в различни оркестри в Португалия, Швейцария, Малта, Япония, Монако и др. Има осъществени множество концерти като солист на оркестри в страната и чужбина, както и записи за БНР и БНТ.
Марта Петкова постъпва в трупата на Софийска опера и балет през 2002 г., а през 2007 г. става прима-балерина. В нейния репертоар са водещите роли от спектаклите „Лешникотрошачката“, „Жизел“, „Дон Кихот“, “Козият рог“, „Лебедово езеро“ и др. Лауреат е на редица международни балетни конкурси и е отличена с награда от Министерство на културата за млад талант, награда “Кристална лира” за постижения в балетното изкуство и награда за цялостен принос в балетното изкуство.
Никола Хаджитанев е балетист в Софийската опера и балет от 2006 г. Репертоарът му включва водещи партии в балетите „Пролетно тайнство”, „Жизел”, „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Зорба гъркът”, „Ромео и Жулиета”, „Копелия”, „Силфида”, „Кармен”, „Пахита”, „Шехерезада” и др. Участвал е в международни фестивали в Русия, Италия, Гърция и Германия. През 2006 г. е удостоен е с почетен медал от Академия “Бъдещето на България” за творчески постижения в областта на балета, както и с почетна диплома от Министерството на културата. През 2010 г. получава Голямата награда на XIV Национален балетен конкурс „Анастас Петров”, както и „Кристална лира” на СБМТД.