Оркестърът на Класик ФМ радио започва юбилейните си концерти с музика на Моцарт

15 април 2022, София
Четири дни ни делят от старта на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, който се организира за 22-ра поредна година от агенция „Кантус Фирмус“. Оркестърът на Класик ФМ радио и артистите Мила Георгиева и Максим Ешкенази вече започнаха репетициите за концерта на 19 април от 19:30 ч. в зала „България“. Форумът се открива с програма от творби на Волфганг Амадеус Моцарт, а за публиката ще има и специална изненада, свързана с 20-годишния юбилей на състава, която ще бъде поднесена от Васил Димитров, диригент и изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“. „С голямо удоволствие очаквам концерта“, не скри вълнението си Мила Георгиева в интервю за Classic FM радио по повод събитието. „Навсякъде по света е истинско постижение за един оркестър да оцелее толкова много години! Много ценя това, че съставът се развива през годините и когато свиря с него, усещам по-големия интерес и желание на оркестрантите. Това създава уникална атмосфера“, допълва още именитата цигуларка. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и ще се проведе от април до ноември т.г. с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община. В програмата на фестивала са планирани 13 основни събития с гостуване на артисти от Полша, Чехия, Великобритания, Сърбия, Австрия, Португалия и САЩ. Билетите за откриването са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Партньор за концерта е и Софийската филхармония.
За Мила Георгиева музиката на Моцарт е „универсална, божествена и безкрайна“. Чаровната изпълнителка започва да свири моцартовите концерти за цигулка още като дете и един от първите, до които се докосва, е Третият концерт. По-късно в кариерата си е изпълнявала на сцена най-вече следващите два концерта – №4 и №5. За предстоящата си изява тя се връща към детските спомени, но преоткрива Третия концерт с нова емоция. „Той е едно истинско бижу, толкова изчистен и гениален! Направо се влюбих в него“, споделя Мила. А според диригента Максим Ешкенази, „Моцартова програма се прави най-трудно, защото музиката сякаш е прозрачна и дори най-малкото отклонение от абсолютното се забелязва!“
Максим Ешкенази с нетърпение очаква срещата на сцената с Мила Георгиева. За него тя е един от най-желаните солисти през последните няколко години. „Тя е една вселена – умее да обмисля всеки детайл, а на сцената се отдава на емоцията“, възхищава се диригентът. Той е очарован и от красотата на нейния звук, създаден с изключителната цигулка, на която Мила свири – Страдивариус от 1703 година. А Мила Георгиева определя съвместната работа с Максим така: „свобода, подкрепа и разбиране – всичко хубаво, което един солист може да очаква от диригента“. През 2021 година двамата изнесоха поредица от съвместни концерти в столицата и страната, а един от най-запомнящите се бе в предишното издание на „Европейски музикален фестивал“ с „Годишните времена“ от Вивалди и Пиацола. Музикантите се познават още от тийнейджърските си години в Националното музикално училище „Л. Пипков“, където са учили по едно и също време, но първата им обща сценична изява беше през 2019 г. и оттогава те не спират да свирят заедно.